Десетки моряци на борда на самолетоносача „Теодор Рузвелт" са заразени с коронавирус.


Корабът от американския флот е базиран в Гуам и капитанът му поиска помощ.

Пентагонът засега се съпротивлява, като на моряците беше заповядано да изолират заразените.

Според екипажът, това е невъзможно на бойния кораб, където всички спят и се хранят в общи помещения.

На гигантския кораб има над 4 хиляди души. "Не сме във война и няма нужда моряците да умират", написа капитанът в молбата си до командването.

Според негови оценки има поне 100 заразени, като болестта набирала скорост.

Към момента американският министър на отбраната Марк Еспър не вижда необходимост от евакуация на целия екипаж от самолетоносача "Теодор Рузвелт", на борда на който са регистрирани случаи на зараза с коронавирус. обясни Еспър в интервю за CBS.

По-рано "Ройтерс" съобщи, че капитанът на кораба Брет Крозиер в писмо, изпратено до командването на американския флот, призовава за решителни мерки за спасяване на живота на моряците и спиране на разпространението на вируса.

По-специално той иска да се изведат повече от 4 хиляди военни лица от самолетоносача и да ги изолира. На "Теодор Рузвелт" са регистрирани близо 80 случая на инфекция.

"Не мисля, че сме на този етап", каза Еспър в отговор на въпроса дали е време да евакуира екипажа от кораба. "Ние осигурихме на самолетоносача, който е в Гуам, много медицинско оборудване... медицинска помощ, при необходимост изпращаме медицински персонал."

Според Еспър, сред екипажа няма такива, които биха били "сериозно болни". "В момента се опитваме да осигурим ограничаване на разпространението на вируса", обясни шефът на Пентагона и добави, че все още не е имал време да се запознае с писмото на капитана на "Теодор Рузвелт".

По-рано Fox News съобщи, че коронавирус е диагностициран и при няколко души на борда на самолетоносача "Роналд Рейгън" със седалище в Япония.

Еспър обаче отбеляза, че това, както и случаите на зараза при "Теодор Рузвелт", според него, няма да повлияе на бойната готовност на ВМС на САЩ. "Не, не съм загрижен за това. Имаме на разположение повече от два самолетоносача. Имаме отлична мрежа от съюзници и партньори, които работят с нас, за да възпират заплахите", обясни министърът.

Според Еспър той не вярва, че "традиционните противници" на САЩ сред чужди държави се опитват да се възползват от ситуацията, която се е развила във връзка с разпространението на коронавируса в света.

"Не мисля... не в момента... Много страни се фокусират върху себе си. Това не означава, че трябва да сме по-малко бдителни.

Във всеки случай призоваваме нашите въоръжени сили разположени в чужбина да останат бдителни и да защитават страната, докато ние сме съсредоточени върху себе си, за да се справим с пандемията", каза ръководителят на американското министерство на отбраната.

Първият болен на борда "Теодор Рузвелт" бе отчетен миналата седмица от изпълняващия длъжността секретар на ВМС на САЩ Томас Модли.

Според него заразените са евакуирани от самолетоносача. Самият кораб е изпратен до остров Гуам, където се намира базата на ВМС на САЩ.

Според университета Джон Хопкинс, който прави изчисления въз основа на данни на федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани повече от 189 хиляди случая на коронавирусна инфекция. Загинали са 3,9 хиляди души.