Мигрантската вълна не спира. Все по-голям брой хора опитват да стигнат до така мечтаната Европа. Гръцкият остров Лесбос остава една от най-горещите точки, информира Нова тв.

Пристанището на Митилини е най-охраняваното място привечер в града. Надеждата на хилядите мигранти на острова отплава всеки ден точно в 7 вечерта. Тогава от пристанището тръгва ферибота към Атина, където искат да отидат всички, защото вярват, че оттам пътят към Запада ще в по-лесен.

Полиция има из целия град. Особено засилено обаче е присъствието на униформените около  пристанището, заради много мигранти, които се опитват да надхитрят закона и тайно да се качат на ферибота.

 Цялата ситуация около бежанската вълна вреди най-много на бизнеса на местните. Въпреки че туристическият сезон все още не е започнал, собствениците на заведенията и ресторантите на центъра признават, че никога не са били толкова празни.


Те се опасяват ситуацията да не остане същата и през следващите месеци.

Елени има кафене и ресторант в центъра на Митилини. Казва, че днес, в сравнение с преди 5 години оборотът й е с около 80% по-малко. „Имах редовни клиенти от Англия и Германия.

Те гледат телевизия, виждат ситуацията и тази години ми казват: „Извинявай, тази година няма да дойдем, може би друг път”, казва тя.

„Тук е като война. На този остров е като на война заради бежанците. Искаме да си тръгнат заради туризма, защото туристите виждат всичко отвън и не идват”, допълва Елени.

Тя е родена в Митилини. Познава добре острова и  прави разлика между начина по който се е чувствала преди мигрантската вълна и сега. Казва, че основната разлика е в страха.

„Аз не излизам по тъмно. Дори ме е страх да отида и да си взема храната. Онзи ден трябваше да ходя да изтегля пари. Те бяха навсякъде, бяха пияни. В такъв момент няма какво да направиш. Просто минаваш, не ги гледаш и не говориш с тях”, разказва Елени.

Броят на мигрантите на острова продължава да нараства всеки ден. Никой от тях не иска да остане тук. Надеждата им е във ферибота към Атина.