В Москва започнаха преговорите между шефовете на външнополитическите ведомства на Русия и САЩ Сергей Лавров и Рекс Тилърсон, предават световните агенции. В началото на срещата двамата направиха кратки изявления пред представители на медиите.
Важно е да не се допусне повторение на американските удари в Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров на днешната си среща с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва. 

"Руското ръководство вече изрази принципните си оценки във връзка с този случай. Смятаме за въпрос от принципно значение да не допуснем риск от рецидив на подобни акции в бъдещето", подчерта руският първи дипломат, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Ударите на САЩ срещу сирийска военна база са незаконни, заяви Лавров и добави, че се надява да на откровени и честни разговори с Тилърсън по създаването на широка антитерористична коалиция.

Държавният секретар на САЩ каза на руския си колега, че иска да използва преговорите в Москва, за да разбере защо между Русия и САЩ има остри разногласия и да намери начин за преодоляване на различията. В началото на преговорите с Лавров Тилърсън заяви, че очаква с нетърпение открити и откровени дискусии.

Тилърдън отбеляза, че срещата в Москва се провежда в момент, който е от важно значение за отношенията на двете страни. "Опитваме се да си обясним позициите си и да поговорим за тези области, в които нашите цели и задачи са общи, а интересите съвпадат, въпреки разликата в тактическите подходи", заяви той.

"Това ще ни даде възможност да обясним и изразим и тези гледни точки, по които имаме различия, с цел да стесним тези различия и да си обясним взаимно нашите позиции и възгледи", подчерта Тилърсън.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ