След победата над Русия Украйна трябва да подпише договор с Москва в Переяслав, където през 1654 г. Богдан Хмелницки сключва договор с Московското царство. Това заяви полският президент Анджей Дуда по време на среща с полската диаспора в Латвия.

"Не толкова отдавна казах на президента на Украйна Володимир Зеленски: Володимир, гледайки нашата история, как веднъж тези пътища се разделиха, моля ви се - когато победите Русия, когато руснаците дойдат тук на колене, за да подпишат мир ги заведете в Переяслав, нека там подпишат документа за мир с вас и нека зачеркнат всички тези години на съветско и руско влияние“, заяви Дуда, цитиран от Фокус.

Той отбеляза, че поляците, както и балтийските страни, ще подкрепят украинците и ще изградят общо европейско бъдеще заедно с тях.

Президентът на Република Полша посочи, че Варшава, заедно с Латвия и други балтийски страни, активно подкрепят Украйна в нейната борба срещу руския нашественик и изрази убеденост, че благодарение на тази подкрепа украинците ще победят.

Историческата препратката, която президентът направи е във връзка със събития от 1654 г.

Тогава украинският казашки Хетманат подписва договор с Московското царство, с който урежда васален статут и общи военни действия срещу Жечпосполита.

С този договор Украйна (полското име на Хетманата) остава независима във вътрешните си дела, включително събирането на данъци, запазва 60 хил. войска, но се задължава да няма независими отношения с останалите си съседи - Полско-литовската държава и Османската империя.

При избиране на нов хетман московският цар трябва да бъде уведомяван, но изборът продължава да се прави от казашката рада. Освен това Хетманатът се задължава да оказва военна помощ на Московското царство.

Прочитът на Путин на историята създава предпоставки за война

В търсене на съюзник срещу Полша, Москва не е първият избор на украинците. Разположен между три империи - Полско-литовската държава, Московското царство и Османската империя, Хетманатът първо търси подкрепата на османския султан Мехмед IV. По това време обаче Османската империя е във война с Венеция и искането на украинците е отхвърлено.

През следващия век Москва постепенно ограничава независимостта на васала си, но едва при царуването на Екатерина Велика през 1764 г., Хетманатът е анексиран от наричащата се вече Руска империя и превърнат в Малорусийска губерния.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук