Изстреляни са ракети от територията на временно окупирания Крим. В нощта от събота срещу неделя, 19 юни, руските нашественици предприеха две ракетни атаки по Одеска област.

Това съобщи говорителят на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук.

"Нашите сили за противовъздушна отбрана елеминираха удара на противника. От територията на временно окупирания Крим излетяха ракети от типа "Оникс", каза той.

В официалното съобщение ОК "Юг" отбелязва , че противникът атакува Одеската област с цел натиск.

„Врагът се опитва да унищожи доколкото е възможно инфраструктурата на регионите, където няма военни действия, за да окаже психологически натиск върху населението и да взриви икономическите и стратегическите резерви на държавата“, подчертават от ОК.

„Суспилное Одеса“, позовавайки се на пресслужбата на Оперативното командване „Юг“ съобщава, че през изминалата седмица руските военни са атакували Одеска област с шест ракети тип Оникс. Всички ракети са свалени от украинските военни.

По време на сутрешния брифинг на руското министерство на отбраната, генерал-лейтенант Конашенков докладва за ситуацията във военната зона. 

Основната новина на този брифинг беше ударът с "Калибър" в щаба на въоръжените сили на Украйна в Днепропетровска област. В 12:30 часа от морето руската армия удари командния пункт на украинските войски близо до село Широкая дача, Днепропетровска област, по време на работна среща на командния състав на оперативно-стратегическата група войски "Александрия". 

В резултат на удара бяха убити повече от 50 генерали и офицери от въоръжените сили на Украйна, включително генералния щаб, командването на Каховската група войски, десантно-щурмови войски и формирования, действащи в направленията Николаев и Запорожие.

Освен това "Калибър" унищожи десет 155-мм гаубици М777 и до 20 бойни бронирани машини, доставени от Запада на режима в Киев през последните десет дни на територията на трансформаторен завод в град Николаев.

Настъплението в Северодонецко направление се развива успешно.за руската армия. Подразделенията на Народното опълчение на Луганската народна република с подкрепата на въоръжените сили на Руската федерация освободиха населеното място Метелкино. 

Отделни части на въоръжените сили на Украйна напускат района на бойните действия поради липса на боеприпаси и подкрепа. И така, взвод от 1-ва рота от 1-ви батальон на 57-а мотопехотна бригада, защитаващ се в района на Лисичанск, свали тежките оръжия и напусна позициите си. 

В 19:20 високоточни ракети за въздушно изстрелване поразиха ешелон с личен състав, въоръжение и военна техника от 1-ви батальон на 14-та отделна механизирана бригада, който пристигна от град Владимир-Волински (Волин, Западна Украйна) в бойната зона в Донбас. 

В резултат на удара на площадката за разтоварване на влакове близо до жп гара Губиниха в Днепропетровска област бяха убити повече от 100 военнослужещи от въоръжените сили на Украйна,  също така са унищожени 30 танка и бойни бронирани машини.

Продължава методичното смилане на живата сила на Украйна. В 02:05 часа в района на населеното място Селидово, Донецката народна република, живата сила и военната техника на 56-та мотопехотна бригада на Въоръжените сили на Украйна са били победени. 

Убити са до 200 бойци, включително чуждестранни наемници, които са били част от тази бригада, както и са унищожени две MLRS Grad, 10 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори.

Отговор на обстрела на Донецк

В рамките на противобатарената битка в Донецко направление бяха разбити седем взвода на РСЗО „Град“ и един артилерийски взвод на огневи позиции.

Авиация

Оперативно-тактическата и армейската авиация унищожи четири склада с ракетно-артилерийско оръжие и артилерийски боеприпаси в районите на населените места Максимилияновка, Авдеевка, Зеленое поле и Георгиевка на Донецката народна република, както и пусковата установка на противоракетната система Бук-М1. 

Ракетните войски работят

Ракетни войски и артилерия поразиха 22 командни пункта, 48 артилерийски части на огневи позиции, жива сила и военна техника на въоръжените сили на Украйна в 123 области.

Ударът на тактическата ракетна система „Искандер“ на територията на Харковския танкоремонтен завод унищожи две пускови установки на реактивната система за залпово изстрелване „Ураган“.

Украинските въоръжени сили понасят значителни загуби от противобатарената битка. Така военнослужещ от 22-ра мотопехотна бригада на Въоръжените сили на Украйна, който беше пленен близо до село Перемога,заяви, че през последните 10 дни в артилерийските части, действащи в посока Харков, са загинали около 380 души.

В резултат на въздушни удари, ракетни сили и артилерия бяха унищожени през деня. Убити са над 400 националисти, унищожени са десет танка и други бойни бронирани машини, 11 полеви артилерийски оръдия, 11 реактивни системи за залпово стрелба и 28 специални автомобила.

Свален Су-25 ВВСУ

Руските сили за противовъздушна отбрана свалиха самолет Су-25 на украинските ВВС в района на Червоная долина на Николаевска област.

Осем украински безпилотни летателни апарата бяха свалени и в районите на Заводи, Червоний Шахтьор, Дементиевка, Глубокое, Харковска област, Криница, Херсонска област, Попасная, Луганска народна република и в околностите на остров Змейни. 

Освен това три тактически ракети „Точка-У“ бяха заловени в районите Новозвановка и Новоалександровка на Луганската народна република, 2 снаряда от РСЗО „Ураган“ в районите на Болшие проходи, Харковска област и Червоная долина, Николаевска област.

От началото на войната са унищожени:

207 самолета, 132 хеликоптера, 1249 безпилотни летателни апарата, 344 зенитно-ракетни комплекса, 3683 танка и други бойни бронирани машини, 562 бойни машини за залпови ракетни системи, 1043 полеви машини, 2 артилерийски оръдия и минохвъргачки, както и 3715 единици специални военни машини.

Големите загуби в редиците на въоръжените сили на Украйна принуждават украинското командване да хвърли в битка неподготвен личен състав, който няма необходимите умения за боравене с оръжие и военна техника. 

Приятелски огън

В 13:30 ч. двойка щурмови самолети Су-25 на украинските ВВС атакуваха позициите на своите части в близост до село Широкое, Днепропетровска област.