Изключително рядък вид риба, която живее само във водите на Южното полукълбо, изплува край бреговете на Санта Барбара, щата Калифорния. Това съобщава Би Би Си. 

Мистериозно същество изплува на плаж в Австралия! Мрежата е в шок (СНИМКА) 

Появата на близо двуметровата океанска риба луна озадачи учените, които си зададоха въпроса как огромната риба се е оказала толкова далеч от естествената си среда?

Рибата е била открита от стажант в Калифорнийския университет на плажа в природния резерват „Коул ойл пойнт“. На учените са им трябвали няколко дни, за да могат правилно да идентифицират рибата, която е най-новият вид от най-голямата костна риба в света и беше открита едва през 2014 г. - първото подобно откритие, правено от над 130 години.

Мистериозно чудовище бе изхвърлено на брега в Мексико (СНИМКИ) 

Мариане Ниегаард - морския биолог, който за пръв път открива и дава име на рибата, заяви, че „почти е паднала от стола си“, когато е видяла снимки на рибата луна, открита толкова далеч от естествената си среда.

Този вид риба луна е наричан „неоткриваем“ заради факта, че не е бил познат на човечеството до преди няколко години. Рибата е доста по-голяма и има по-ярка окраска от своите събратя, които тежат по около два тона.

Рибата луна предпочита по-топлите води около крайбрежието на Чили или Нова Зеландия. Близък до рибата луна вид пък беше забелязан на два пъти по западното крайбрежие на Шотландия през миналия септември.