На празненствата, посветени на 80-годишнината от началото на Втората световна война, Варшава иска "абсолютно конкретно да разговаря с Америка" за разполагането на допълнителни американски войски в Полша, съобщава Deutsche Welle.

Според полски експерти подобно укрепване на източния фланг на НАТО е просто необходимо, дори ако това не хареса на Русия.

В продължение на няколко седмици полското правителство едва не се пукна от гордост“, защото на тържествата във Варшава, посветени на 80-годишнината от началото на Втората световна война, те трябваше да застанат рамо до рамо с американския президент Доналд Тръмп.

Шефът на Белия дом обаче отмени посещението си: заместник-президентът на САЩ Майк Пенс ще лети в Полша вместо него, съобщава Deutsche Welle, пише "Поглединфо".

За Варшава това, разбира се, е „поражение“, констатира авторът на статията Моника Сираджка. И въпреки че поляците са разочаровани, те все още „се надяват да укрепят източния фланг на НАТО“, пише журналистката от немския телевизионен канал.

Полша вижда най-голямата заплаха за сигурността си в източната си съседка Руската федерация и затова инвестира милиарди долари в модернизиране на своята армия. С помощта на пари Полша също се опитва да „привлече повече американски войски в страната“, отбелязва Моника Сираджка.

Този път Варшава иска абсолютно конкретно да разговаря с Америка за разполагането на допълнителни американски войски в Полша. Посещението също трябва да даде тласък на новите споразумения за доставка на газ от Америка. И войниците, и газта от Америка имат приоритет за Варшава за да заздрави позициите си по отношение на Москва“, обяснява авторът на статията.

Според критиците разполагането на допълнителни американски войски в Полша на постоянна основа би нарушило Основополагащия акт Русия - НАТО.

Въпреки това полските експерти смятат за необходимо подобно укрепване на източния фланг, дори ако това не хареса на Руската федерация, подчертава журналистката на Deutsche Welle.

Няма нищо по-лошо в отношенията с Русия от пасивността“, цитира Сира