Корпоративните медии и либералните активисти се притесниха от премиерната историческа драма “Викингът”, която сега върви и в българските кина. За тях големият проблем на филма е в присъствието на твърде много бели хора и липсата на “разнообразие”.

"Неговият "изцяло бял актьорски състав", който включва известни лица като Александър Скарсгард и Итън Хоук, както и неговите "мачо стереотипи", наливат вода в мелницата на  белите супермасисти", пише либералното издание Дейли Мейл.

Писателят Дейвид Пари отбелязва: "Винланд е името, което група викинги от 10-ти век, водени от Лейф Ериксън, са дали на богат на лозя остров край това, което вярваме, че е бреговете на Северна Америка.

Джендърите завиха като чакали срещу кино величие, ето защо

За привържениците на белите супермасисти това означава историческа претенция върху Северна Америка, простираща се от североизточното крайбрежие до северозападната част на Тихия океан. Те използват мита за Винланд, за да се позиционират като защитници в междурасовите войни, които смятат, че идват".

Той добави: "Te искат да направят Винланд велик отново, излагайки въображаемо минало, в което викингите са законните завоеватели на Северна Америка, заключени във вечна битка с коренното население".
Матиас Нордвиг, ръководител на скандинавските изследвания в Университета на Колорадо в Боулдър, се съгласи, като каза, че връзката между „кръвожадни варвари“ и „скандинавци“ се е превърнала в културна метафора:

Това което виждаме започва да изглежда проблематично, когато жадните за кръв викинги се въоръжават. Кулминацията беше през втората световна война, където национал-социалистическата пропаганда беше свързана с превъзходството на бялата раса.
 


Говорейки пред The ​​Guardian, Дороти Ким, преподавател по средновековна литература в университета Brandeis в Масачузетс, обясни: „Позоваването на средновековното минало сега се превърна в обобщителен знак за десницата.

"Въпросът не е в спецификата на историческите детайли или какво могат да означават някои средновековни неща за определени подгрупи. Въпросът е да приковаване на общественото внимание: "Аз съм бял супермасист и искам да активирам други бели супермасисти в световен мащаб".

Факт е, че това е първата голяма продукция от много време, в която няма идеологическо пренаписване и “оцветяване” на европейската история. Няма чернокожи трансджендър лесбийки, които пребиват викинги през X век. Има уважение към историята, което много медии определиха като нещо “крайнодясно”.

“Викингът” е дело на Робърт Егърс (“Вещицата”, “Фарът”), а действието се развива в Исландия в началото на Х век. Историята е базирана на древната скандинавска легенда, която вдъхновява “Хамлет” на Уилям Шекспир. Филмът разказва за младия викингски принц Амлет (Александър Скарсгард), който е тласнат по пътя на отмъщението, след като става свидетел на убийството на баща си (Итън Хоук), който загива от ръката на неговия собствен брат (Клейс Банг).