Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асанж е поискал от шведското правителство компенсация от 9,25 милиона шведски крони (1 милион долара) за съдебните си разходи във връзка с разследването на обвиненията срещу него. Сумата включва хонорари на юристи от Швеция, Великобритания и Еквадор, съобщават шведски медии.
 

Освен това Асанж иска 600 000 крони (64 400 долара) за превод на документите по разследването и още над 1 милион крони (около 108 000 долара) за изпращане на молби до ООН и други международни организации. Окръжният и апелативният съд не са подкрепили исканията му, тъй като през 2011 г. той е отказал служебен защитник и е наел частни юристи.
 
На 19 юни 2012 г. създателят на "Уикилийкс", спечелил си слава с публикуването на американски секретни документи, поиска убежище в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в престъпления от сексуален характер. Основните му опасения бяха, че Стокхолм може да го екстрадира в САЩ, където австралиецът е заплашен от до 35 години затвор или смъртно наказание за публикуването на секретните документи на Държавния департамент. През 2017 г. Швеция спря разследването срещу Асанж.
 
Снощи еквадорското правителство опроверга твърденията, че има непосредствена опасност Асанж да бъде експулсиран от посолството на страната в Лондон, където потърси убежище преди близо седем години, съобщи Ройтерс.
 
Президентът на Еквадор Ленин Морено обвинява Асанж, че многократно е нарушавал условията на предоставеното му убежище и че разваля отношенията на страната с други държави, като се меси в техните политики.