Руският аналитичен ресурс EADaily публикува поредния си аналитичен материал посветен на българското оръжие за ислямистите в Сирия. За написването му педантично е прехвърлен огромен фактически материал от явни източници: възлагателни писма от Пентагона, фактури, корабни разписания и товарителници... Безспорно е установено, че на 16 и 25 февруари Пентагонът е получил от България на два транша общо 23 тона въоръжения и боеприпаси, които са предадени на „сирийските джихадисти”.
„Дунарит” продал на САЩ 5,7 тона снаряди и боеприпаси за минохвъргачки. От България стоката е откарана в германското пристанище Бремервахен, а оттам с контейнеровоз е заминала за американския Чарлстън.
 
По същия маршрут на 25 февруари заминават от Сопот 17,3 тона боеприпаси – ракети „Град” и заряди за РПГ-7.
 
Веднага се прави обобщението, че „тези боеприпаси активно се използват именно от сирийските боевики”, „например от джихадистката групировка „Ахрар ал-Шам, базирана в провинция Идлиб”.
 
В публикацията се отбелязва, че Пентагонът планира по програмата CTEF да задели за сирийската „опозиция” тази година $500 млн и $300 млн за следващата. Натурално това се изразява за 2019 г. в 25 хил автомата АК-47, 1500 модернизирани картечници Калашников (ПКМ), 500 тежки картечници ДШК, 400 броя РПГ-7.
 
В програмата CTEF се казва, че Пентагонът възнамерява да осигури въоръжение за 60-65 хил бойци на сирийската „опозиция”, като „част от тях” очевидно са за силите на SDF начело със сирийските кюрди, а останалата част са за не забранени сирийски ислямистки групировки.
 
Цитираните от EADaily цифри са верни, показани са копия от автентични документи. Не са верни направените внушения, че САЩ чрез България въоръжава в Сирия терористи. С представители на тези групировки пратениците на Асад и руски дипломати сядат на една преговорна маса в Астана и разговарят като равноправни.
 
Сега въоръжената опозиция е базирана в Идлиб, Хама, Каламун и все още в Източна Гута. Единствено в базата Ат-Танф на сирийско-йорданската граница тя има контакт с американски военни, които могат да я въоръжават.
 
Това дава основание на БЛИЦ да допуска, че преобладаващата част от българското въоръжение и боеприпаси ще се окаже в разположение на кюрдите, които са толерирани от САЩ в опитите им да създадат своя държава.
 
Русия до известно време кокетничеше с кюрдите, които дори откриха в Москва свое представителство. После „палачинката се обърна” и проблемът стана прекалено комплициран: наистина към кого да бъдат симпатиите – към законното правителство на Сирия и подкрепящата я руско-иранска-турска коалиция или към най-онеправдания 40-милионен народ в света, лишен от държавност? Отговорът и в двата случая е обременен с морална отговорност.
 
Публикацията на EADaily е коректна само привидно: жонглирайки с верни факти тя иска да внуши на света, че България подкрепя международния тероризъм. Впрочем през последните години руските медии често при удобен повод се опитват да ни боднат, а това може само да ни отдалечи взаимно. И двете страни нямат интерес от отчуждаването на двата братски славянски народа.
 
Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ