Един от всеки четири смъртни случая във Франция се дължи на новия коронавирус, заяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс.

"Натискът върху болничната ни система нарасна рязко", заяви той на пресконференция. В момента в страната се приема в болница един човек на всеки 30 секунди. Броят на приетите в болница заразени е по-висок, отколкото по време на пика на първата вълна", подчерта той.

Въпреки че равнището на предаване на коронавируса е под 1, е прекалено рано да се обмисля смекчаване на ограничителните мерки, наложени с цел контрол на разпространението на болестта. "Би било безотговорно да облекчим карантината в момента", заяви Кастекс, като предупреди, че постигнатото до момента може да се окаже нетрайно.

Ако забавянето на темпото на предаване на болестта се запази, Франция ще отмине пика на втората вълна в началото на следващата седмица, добави премиерът. Ако обаче разпространението на болестта отново се ускори, правителството няма да се поколебае да наложи по-строги ограничителни мерки.

Вирусът уби над 42 000 души във Франция. С 35 879 нови случая в сряда, регистрирани от здравните власти, броят на заразените достигна 1,86 милиона, с което страната изпревари Русия и стана най-тежко засегнатата в европейския регион.

САЩ поставиха рекорд по брой на новите случаи за 24 часа за втори пореден ден, като регистрираха над 144 000 нови случая за последното денонощие, предаде ДПА.

Преброяването на случаите, съобщено от университета "Джон Хопкинс", показва повишение спрямо близо 140 300 случая, които бяха обявени ден по-рано.

От началото на пандемията САЩ са регистрирали 10,4 милиона случая на коронавируса, довели до смъртта на 241 800 души, далеч повече от която и да било друга страна. Америка е обхваната от трета вълна на коронавируса, като броят на заразените нараства от септември насам. Броят на приетите в болница и смъртните случаи нарастват, като за последния ден са починали близо 2000 души, най-високата цифра от май насам, според университета.

Австрия днес за първи път регистрира над 9000 нови заразявания с коронавирус за един ден, а правителството е подложено на все по-голям натиск да въведе по-строги мерки за овладяване на заразата, предаде Ройтерс.
По-рано този месец Австрия въведе частична карантина до края на ноември, за да забави разпространението на вируса.

Ресторантите, кафенетата и баровете спряха работа, освен за продажба на храна за вкъщи. Театрите и музеите бяха затворени. Наложен беше нощен полицейски час от 20 ч. до 6 ч. Въпреки това заразяванията продължават да се увеличават.

По данни на вътрешното и здравното министерство през последното денонощие са регистрирани 9262 нови случая. Този брой е по-висок от съобщените 9105 заразявания от изданията "Кронен цайтунг" и "Йостеррайх" по-рано през деня.

Предишният рекорд беше в събота, когато бяха отчетени 8241 случая. При първата вълна на вируса върховото ниво беше 1050 случая на ден през март.

Правителството казва, че ще оцени ситуацията утре - 13 дни след въвеждането на полицейския час и частичната карантина, и може да обяви допълнително затягане на мерките. Според властите 6000 нови случая на ден е равнището, което в крайна сметка ще претовари болниците отвъд техните възможности.