Все по-често жените са тези в Италия, които взимат инициативата в свои ръце и изневеряват на партньорите си по време на ваканцията.
Така твърди изследване на асоциацията „Жени и качество на живот“. Според него една от всеки три италианки изневерява на мъжа си през отпуската, дори когато е с него. Спoред експертите изневярата по време на почивката на море има и свое научно обяснение - падането на табутата и на задръжките се определя от влиянието на светлината на плажа върху човешките биоритми. Светлината усилва чувствителността на зрението и на обонянието, които са най-определящи в привличането и в сексапила, твърдят експертите.

Според италианското списание Airone от разстоянието между хавлиите на плажа може да се съди каква точно е връзката между собствениците им. Ако те се намират на разстояние от 1,25 до 3 метра, това значи, че се ражда приятелство. Ако двете хавлии се намират на разстояние 0,4-1,25 метра, то изтегнатите върху тях хора са добри приятели. Ако пък хавлиите са още по-близо една до друга, значи, че връзките между собствениците им са изключително интимни. /ПронтоСофия