Изтребители „Тайфун“ на британските кралски военновъздушни сили са били вдигнати тази сутрин по тревога, за да се включат в „текуща операция“, след получена информация за активност на руски самолети, съобщава „Дейли Мейл“. Два изтребителя са излетели от база Лосимаут в Шотландия и са се отправили на юг към танкера за презареждане на гориво „Вояджър“.
 
От британското министерство на отбраната обявиха, че изтребителите са изпратени срещу „неидентифициран летателен апарат“ и че има информация за три руски бомбардировача, които са излетели.
 
„Изтребителите „Тайфун“ от база Лосимаут са вдигнати днес като предохранителна мярка срещу неидентифициран самолет, приближаващ пространство, засягащо интересите на Великобритания. Не се е стигнало да прехващане и впоследствие Тайфуните са се оттеглили“, посочи говорител на институцията.
 
Самолетите са излетели в 5.25 ч. сутринта местно време за операция по западното крайбрежие на Шотландия.
 
Напрежението между Великобритания и Русия се засили след нападението с новичок в Солзбъри и след като британски изтребители прихванаха руски самолет докато патрулират близо до Черно море.
 
Превод и редакция: БЛИЦ