Руски щурмови самолети Су-25 са изпратени да патрулират в района на Керченския проток. Причина за това са действията на украинския флот, предава unian.net.

Припомняме, че днес около 7:00 сутринта, три украински кораба нарушиха държавната граница на Русия и се отправиха към Керченския проток.
Според текущата информация, Русия е изпратила бойни самолети и хеликоптери Ka-52 на мястото, където се намират корабите на украинския флот. "В 13.12 часа е фиксиран заход на два ударни хеликоптера на Въоръжените сили на Русия на боен курс с вземане на прицел  и съпровождане от бордните им системи за управление на оръжията на катерите от ВМС на Украйна", предава пресслужбата на украинските военноморски сили. 

След като руски кораб на бреговата охрана удари влекач на украинския флот, Москва започна разгръщането на войските си в района на Керченския проток. Украйна обвини Русия в „умишлено тараниране“ на украинския влекач, в следствие на което основният двигател на кораба, корпусът и предпазната обшивка бяха повредени. В 11:30 часа от пристанището Бердянск са изпратени още два бронирани артилерийски кораба от клас Гюрза. 

Припомняме, че руски военни кораби и товарен кораб са блокирали пътя под Кримския мост.

Корабите на ВМС на Украйна вече трети час чакат да преминат през Керченския проток. В 13:42 часа, по информация на трафик контрола, движението под моста е затворено и в двете посоки от танкер, който е спрял пред моста от страна на Азовско море.