20-годишна студентка от Университета в Кентърбъри проведе експеримент: тя публикува обява в местен сайт за реклами, в която съобщи, че си търси жилище в района на вуза и приложи към нея свои снимки. Не мина много време и тя бе засипана от предложения от домовладелци, които предлагали на момичето да плаща квартирата си "в натура".

Хазяите не се притеснявали въобще и свободно изброявали "списъка със секс услугите", с които можело Изабел да се разплаща (името е измислено), включително и задължителното правенето на секс веднъж седмично. "Всеки ден в рамките на един час трябва да носиш онова, което ти кажа... Може и да ходиш чисто гола или да си по бельо", пише собственик на квартира в Кентърбъри.  

Момичето публикувало тези писма с изискванията в местния университетски вестник. В резултат статията предизвикала ефекта на взрив на бомба. Оказало се, че това поведение на собствениците на домове в района на университета отдавна се смята за норма и сред предложенията на практика няма нито едно, което да няма секс подтекст, ако става дума за студентка, която си търси жилище. "Домът ми е точно до университета. Обичайно взимам 230 лири за месец, но ти можеш да живееш безплатно, ако си готова на секс бартер", пише друг собственик на дом в Кентърбъри.  

След публикацията към редакцията се обърнаха момичета, които са се сблъсквали с подобни гнусотии. Оказа се, че в Англия и Уелс няма закон, забраняващ подобни договори между хазяи и квартиранти. Но местните власти са наясно с мащабите на проблема и предлагат на онези, които са се сблъсквали с подобни предложения, да подадат сигнал в полицията. При правилен развой на събитията следователите биха могли да подведат под отговорност собствениците на домовете за подстрекателство към проституция.  

 

 

Естествено, след подобно внимание към проблема всичките 18 хазяи на домове, обърнали се към Изабел, са блокирали своите телефони. Само един е бил готов да отстоява своята позиция, че в тази "схема" няма нищо осъдително и гнусно. "Това е взаимноизгодна сделка. Аз помагам на човека, тя помага на мен. Не виждам нищо лошо", категоричен бе Хари К. 

Превод и редакция: БЛИЦ