Броят на смъртните случаи от коронавируса в САЩ ще достигне пикови нива след три седмици. Подобна прогноза изказа в сряда пред CNN професорът от Центъра за статистика на инфекциозните заболявания към Университета на Флорида и консултант на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ Айра Лонгини, предава bg-voice.com.

„Бих предположил, че пикът на смъртните случаи в САЩ ще настъпи след две-три седмици, тъй като даденият показател ще се удвоява на всеки два-три дни“, каза той и добави:

„Напълно целесъобразно ще бъде след три седмици да бъде разрешено излизането от дома на онези хора, които влизат в категорията на най-слабо уязвимите лица. Към този момент основните загуби вече ще бъдат нанесени“.

Професорът допуска вероятността от рецидив в САЩ на заболяването, предизвикано от новия коронавирус, но призовава да не се изпреварват събитията.

„Нека изчакаме това, което ще се случи след две-три седмици.

Трябва да следим и Китай, където започнаха да смекчават въведените ограничения“, каза Лонгини.

Според на Университета „Джонс Хопкинс“, който извършва изчисления въз основа на данните на федерални и местни власти, САЩ са регистрирали повече от 55 200 случаи на заразени с Ковид-19, смъртните случаи са 802, а 354 души са оздравели от заболяването.