Просекото и шампанското са алкохолните напитки, които причиняват най-лошия махмурлук, твърди съоснователят на Club Vino, сомелиерът Марко Кастеланели. Според него това се дължи на мехурчетата, които незабавно разпределят алкохола в тялото.

Просекото и шампанското съдържат въглероден диоксид. Това влияе върху начина, по който алкохолът преминава през кръвта, като помага на тялото да усвоява алкохола по-бързо “, каза сомелиерът.

Марко Кастеланели също подчертава, че въглеродният диоксид от напитките, попаднал в кръвта, започва частично да измества кислорода. Поради това интоксикацията с пенливи вина и шампанско възниква по-бързо от други видове алкохол. Именно това причинява по-тежък махмурлук на следващата сутрин след парти - човек започва да страда от силно главоболие.