За да се потвърди с какво оръжие е нанесен ударът по летището в село Новофедоровка в Крим, трябва да се анализират няколко неща. Това обясни военният експерт на Defence Express пред Канал 24.

Той предположи, че за удара по руснаците може да е използвана системата „Гръм“, тъй като украинският военно-промишлен комплекс понякога може да върши чудеса.

„Ако можехме внезапно да се сдобием със снаряди за комплекса "Ольха", който стреля още от началото на войната, то вероятно щяхме да можем да правим и по-сложни ракети“, посочи той.

Сателитни СНИМКИ показват опустошената военна база в Крим след поредица взривове

По думите му, признаването на такива неща е опасно поради заплахата от руски удари.

„Защо сега версията за система „Гръм“ („Сапсан“) изглежда толкова убедително? Американските медии говорят за диверсия или украинска спецопация и това е много приятно да се чуе, защото нашите системи за сухопътна отбрана показаха висш пилотаж и при по-тежки условия“, каза Киричевский.

Експертът посочи още, че работата на диверсанти за такава операция едва ли е достатъчно, съобщава „Униан“.

Според Киричевский, версията на американските анализатори от ISW, че ударът е нанесен с модифициран „Нептун“, е „сложна“, тъй като в такъв случай е необходимо да се произведе нова ракета и да се промени системата за насочване.

Както БЛИЦ съобщи, на 9 август в окупирания от Русия Крим избухнаха взривове в района на военното летище край град Саки. От същата база са излетели самолетите, изпратени да бомбардират Запорожие, Николаев и Херсон.

Беше съобщено, че са унищожени 9 руски самолета, а летището е извадено от строя.

Руското министерство на отбраната твърди, че експлозиите са станали поради детонация на боеприпаси. Има съобщения за ранени и един загинал.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук