На онези в Русия, които въздишат по съветското минало, е много вероятно да им предстои среща с предмета на носталгията им, пише bg-voice.


По данни на „Икономически мониторинг“ на Сметната палата на Русия намеренията на руските власти да замразят продоволствената инфлация чрез строго регулиране на цените от „съветски тип“ може да доведат до не по-малко съветски резултат – появата на продоволствен дефицит.

Авторите на „Икономически мониторинг“ от Сметната палата бият тревога. Според тях класическият принцип, съгласно който всички опити за директивно препятстване на ръста на цените води до изчезване на „поевтинелите“ стоки от магазините, вече се реализира в пълна сила.

Експертите от руската Сметна палата смятат, че „замразяването“ на цените на едро и дребно, засегнало захарта и олиото, в скоро време може да се разпространи на макароните, яйцата и картофите.

Макар че тези действия уж са насочени към подкрепа на групите от населението с ниски доходи, при които е висок делът на разходите за храна, подобна стъпка крие системни рискове като дефицит на стоките, попаднали под ценовите ограничения.

От Сметната палата виждат няколко възможни начина за опразване на рафтовете в руските хранителни магазини.

На първо място за производителите може да се окаже неизгодно да продават продукцията по установените цени, а предложената компенсация няма да е достатъчна, за да покрие изпуснатите ползи.

В резултат предприемачите ще преориентират стоковите потоци към експорт или в склада в очакване на отмяна на „замразяването“.

„Освен това съществува вероятност от възникване на силно търсене на стоки по намалени цени, което ще предизвика дефицит и ще подтиква търговските мрежи и производителите да вдигат цените въпреки поетите задължения.

Второ, след отмяната на ограниченията има риск цените да се върнат към ръст с ускорени темпове“, се казва в „Икономически мониторинг“.

Изданието припомня, че в средата на декември в Русия бяха въведени пределни цени на едро и дребно за захарта и олиото – съответно 36 и 46 рубли за кг и съответно 95 и 110 за литър.

През януари на регионалните власти беше наредено да проведат неформални разговори с производителите, за да ги „убедят“ да се въздържат от повишаване на цените на макароните, яйцата и картофите.

Ако производителите не се опитат да „влязат в положение“, може би ги очакват официални ограничения от типа на вече предприетите за олиото и захарта.

Защо руското правителство прибягва в създалата се ситуация до механизми от минала историческа епоха? Най-вероятно, защото други мерки от днешния ден вече са недостъпни, а и в страната няма толкова много специалисти, които да разрешат създалата се ситуация.

В условията на падане на доходите на цели социални групи, съвпаднало със санкциите срещу Русия и обективните икономически трудности инструментариумът на правителството е оскъден. „Съветските“ методи могат да доведат до сравнително бърз резултат, макар и с множество последващи „странични ефекти“.

Не всички експерти в Русия обаче смятат, че действията на правителството неизбежно ще доведат до появата на дефицит.

Според изпълнителния директор на департамента за капиталовия пазар на инвестиционната група „Универ Капитал“ Артьом Тузов първо, държавното регулиране на максималното ниво на цените се въвежда за ограничен кръг продукти.

Второ, мерките имат временен характер. Трето, Русия разполага с достатъчно запаси /вкл. и стратегически, във всеки регион на страната/ в случай на недостиг на някоя стока в магазините.

По мнението на първия вицепрезидент на „Опора России“ Павел Сигало дефицит е малко вероятен, тъй като наличието или липсата на продукти зависи не само от цената им.

„Търсенето на основните групи стоки остава високо независимо от годишното време, търговските мрежи няма да искат да загубят купувачите, които сменят обичайните си магазини, ако в тях не намират нужните стоки на оптимални цени – каза той. – В период на възстановяване на икономиката изтичане на клиенти и репутационен удар са опасни за всеки търговец“.

Според Артьом Деев, ръководител на аналитичния департамент на AMarkets, обаче държавното регулиране на цените трябва да започне не от търговията на дребно, а с изясняване на причините за увеличените загуби на производителите.

„В текущата ситуация регулиране на цените може да доведе до това, че производителите ще започнат да държат стоките си в склада, докато не бъде свален мораториумът върху цените /той е в сила три месеца/.

Естествено, търговците на дребно имат складови запаси и дефицит едва ли ще се появи. Но са възможни проблеми с доставките, както и по-нататъшен ръст на цените“, каза Деев.

По думите на експерта постоянното регулиране на стойността на хранителните стоки от страна на държавата е нарушаване на пазарните принципи на икономиката.

Много експерти смятат, че вместо това са нужни действия за подкрепа на отраслите и заместването на вноса, така че стойността на хранителните стоки да не расте заради колебанията на курса на долара и еврото.

И естествено е необходим стабилен ръст на доходите на населението, върху което правителството трябва да се съсредоточи на първо място, заключава руското издание.