Ядрените оръжия в повечето случаи могат да унищожат един град, но най-новите руски торпеда ще могат да "сложат край на съществуването на цял континент" твърдят експерти пред американското издание Business Insider. 

Изданието подчертава, че истинската цел на руските подводни торпеда "Посейдон", известни и като "Страшният съд", чиято мощност е 100 мегатона, е сриването на НАТО.

Експертите обясняват, че Русия ще може да използва "Посейдон" дори в случай на своето пълно унищожение. В тази ситуация САЩ няма да се притекат на помощ например на Естония, която трябва да бъде спасена "от хватката на Москва", допълва изданието. След това ще се сложи край на съществуването на НАТО като военен съюз, заключили експертите.

Миналата седмица в Русия приключи ключовият етап от изпитанията на "Посейдон". Руският президент Владимир Путин изрази желание лично да се запознае с хода на работата.

Висши военни в САЩ обаче отричат опасността от най-новите руски оръжия, свързвайки ги преди всичко с руската пропаганда.