Институтът на ВМС на САЩ съвместно с Управлението за преспективни изследователски проекти на Министерството на отбраната (DARPA) е започнал разработката на биологично активни системи за проследяване и защита, способни да определят местоположението на корабите на противника, съобщава Defense One.

Учените отбелязват, че съвременните технологии позволяват създаването на особена биологична защитна система, с помощта на която ще могат да бъдат проследявани подводни обекти и да бъде установявано чии са те само за няколко секунди. 

С тази цел учените смятат да създадат особен тип бактерии, реагиращи само на определен метал, гориво или сила на елекромагнитно въздействие, които са присъщи на кораби или обекти от определен тип.

Със събирането на данните от бактериите ще се занимават дронове. Тези морски и въздушни безпилотни апарати ще бъдат оборудвани със специални датчици.

Изследователите отбелязват, че много дизел-електрически подводници имат свои строго определени "отбечатъци, по които може да бъде установен района им на патрулиране./БЛИЦ