Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че ситуацията с коронавируса в столицата бързо се влошава: за броени дни броят на случаите се е увеличил от три на седем хиляди, а на 18 юни броят на новите случаи вече може да надхвърли девет хиляди.

"Тази динамика е доста неочаквана. Повече от 60% от московчаните са или болни, или ваксинирани, това е голям имунитет на населението. Разбира се, не очаквахме увеличение, а спад в заболеваемостта. Но най-вероятно сме изправени пред нови щамове, по-агресивни и бързо разпространяващи се", каза кметът.

Според него процентът на заболеваемост се е утроил през последните дни; експертите не са наблюдавали подобна динамика дори при предишни пикове.

Поради трудната ситуация с Сovid на 16 юни Москва въведе задължителна ваксинация в сектора на услугите. Кметът на столицата Сергей Собянин нарече развитието на ситуацията с коронавируса в града драматично. Според него заболеваемостта вече е достигнала нивото от миналогодишните върхове. В същото време столичните власти отричат ​​съобщенията за възможността за въвеждане на нов локдаун.

Кметът на Москва Сергей Собянин обаче заяви, че столичните власти са на път да въведат временни, но сериозни ограничения поради коронавируса.

"В Москва броят на хоспитализациите нараства бързо и капацитетът на леглата не е безкраен - ние сме много близо до временни, но сериозни ограничения", каза кметът на столицата.

Междувременно властите в Москва разрешиха на фирмите да отстраняват от работа служителите, които отказват ваксинации, без да плащат заплати. Това заяви Сергей Миронов, оторизиран в сферата на ресторантьорския бизнес в столицата.

"Обсъдихме ситуацията с работниците: можем ли да ги уволним, ако откажат да бъдат ваксинирани. Получихме коментар, че можем да го направим без обезщетение и няма да бъдем наказани поради епидемиологичната ситуация", каза той.

Превод: БЛИЦ