Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай ще остане в ареста, докато Сърбия изпрати официално искане за неговата екстрадиция, предадe Ройтерс=
Мярката е постановена вчера от френски апелативен съд.

Сърбия смята Харадинай за военнопрестъпник заради ролята му по време на косовския конфликт през 1998-1999 г.

Рамуш Харадинай бе арестуван във Франция въз основа на издадена от Сърбия международна заповед за задържане.

Той бе премиер на Косово през 2004 и 2005 г. След това бе съден и оневинен два пъти по обвинения във военни престъпления от Международния наказателен съд за бивша Югославия в Хага.
Новите събития около косовския политик са на път да създадат напрежение между Запада и Сърбия, която се надява скоро да бъдат отворени 13 нави глави в преговорите й за членство в Евросюза.

Докладчикът на Европейския парламент за Косово Улрике Луначек поиска вчера от ЕС да окаже натиск върху Сърбия - тя да оттегли международната заповед за арест, която смята за остаряла. Това предаде Танюг.

Като напълно неприемливо окачестви тя "оставането в сила на остарелите международни заповеди за арест от 2004 г. от страна на Сърбия, която води диалог с Косово с посредничеството на ЕС".

Трудно е да се разбере защо Франция, като страна, която сред първите призна независимостта на Косово, е арестувала Харадинай, отбелязва Луначек.

Тя се обърна към към Федерика Могерини, върховен представител за външната политика и сигурността на ЕС, и правителствата на всички страни членки - те да дадат на Сърбия ясно да разбере, че остарелите заповеди за арест като тази трябва да бъдат оттеглени.

Представителката на австрийските зелени напомни, че Хагският трибунал два пъти е оправдал Харадинай по предявените му обвинения във военни престъпления.