Бивш ирански съдия, издирван в родината си по обвинения в корупция, загина днес, след като падна от висок етаж на хотел в румънската столица Букурещ, съобщават румънски медии.

Румънската полиция съобщи само, че мъж е паднал от високо в хотел в Букурещ и е открит мъртъв окото 14.30 часа.

Според румънските медии загиналият е Голамреза Мансури, който избяга от Иран миналата година, след като властите го обвиниха, че е взел подкупи в размер на около половин милион евро.

Мансури, който беше изправен пред иранско искане за екстрадицията му, отричаше обвиненията. Миналата седмица във видео изявление той заяви, че е заминал от Иран за лечение и ограниченията на пътуванията заради коронавируса го спират да се завърне.

По-рано тази седмица организации, защитаващи правата на журналистите, и ирански дисиденти призоваха Румъния да не екстрадира Мансури, за да може да бъде преследван съдебно в Европа за масовите арести на журналисти, които е разпоредил, докато е бил съдия в Иран.


Според германския клон на "Репортери без граници" той е наредил ареста на 20 журналисти в Иран през 2013 г. и трябва да бъде разследван по твърдения за мъчения и нарушения на човешките права.

В сряда германски прокурори потвърдиха, че разглеждат жалбата, а "Репортери без граници" съобщиха, че са подали втора жалба, след като разбрали, че Мансури вече е избягал от Германия.

Не е ясно кога Мансури е пътувал за Румъния, но говорител на иранското правосъдие каза, че на 13 юни Мансури е бил задържан там и се очаквало да бъде върнат в Иран в следващите дни.

Според румънските власти Мансури е бил освободен от ареста, но е бил под "съдебен контрол", по време на който му е било забранено да напуска страната и разпоредено да се яви пред властите при поискване.

Бившият съдия е известен предимно със заповедта за масови арести на репортери през 2013 г. към края на управлението на президента Махмуд Ахмадинеджад.

През 2012 г. той също така разпореди спирането на реформаторския вестник "Шарг" и ареста на главния му редактор за публикувана карикатура, която според властите обиждала онези, които са воювали в ирано-иракската война.