Еманюел Макрон започна двумесечен „голям национален дебат“ във Франция, като написа открито писмо до страната в 2 300 думи, пише в днешния си брой всекидневникът The Guardian, цитиран от "Фокус". Френският президент се надява, че публичната консултация с цялата нация ще уталожи натрупания обществен гняв, който е скрит зад движението на „жълтите жилетки“ и гражданското недоволство във Франция.

В писмото Макрон заявява, че е готов за идеи и предложения, но е категоричен, че правителството няма да се върне към предишните реформи или ключови мерки, които беше обявил в предизборната си кампания през 2017-та година.

“Няма забранени въпроси,” пише президентът. “Няма да одобрим всичко и това е нормално, това е демокрацията. Но поне ще покажем, че сме народ, който не се бои да говори, да обменя мнения, да води спорове. И може би, ще открием, че дори бихме могли да се съгласяваме, въпреки различните си убеждения. И че това се случва много по-често отколкото си мислим.”

Макрон е разтърсен от жестокостта и яростта на близо двумесечните гневни протести на жълтите жилетки. Писмото ще бъде публикувано в понеделник във френските вестници. То поставя начало на консултации с обществото, в които гражданите са поканени да предлагат своите идеи по четири основни теми: данъци, организация на държавата и нейната администрация, екология и гражданство и демокрация. Макрон задава много въпроси: как трябва да се намалят данъците?; кои разходи трябва да бъдат съкратени преди всичко?; многобройна ли е администрацията?; как на хората може все повече да се чува гласът при управлението на страната?

Според него, предложенията, които се съберат, ще изградят един нов „договор за нацията“, ще повлияят върху правенето на политика и ще изградят позицията на Франция по националните, европейските и международните проблеми.

“Така възнамерявам, заедно да преобразим гнева в решения“, е написал френският президент. Той няма да приеме „никаква форма на насилие“, включително „натиск и обиди“ срещу избрани представители, журналисти, държавни институции или държавни служители“. „Ако някой прояви агресия срещу някого другиго, обществото ще се разпадне“. Накрая Макрон е обещал, че ще представи изводите си в срок от един месец след края на периода на консултацията, който той е определил да приключи на 15 март. Писмото завършва с думите: „ С вяра и доверие. Еманюел Макрон. ”.