Наложените от САЩ санкции по глобалния закон "Магнитски" на три български лица и техните мрежи влизат в дневния ред на Европейския парламент, съобщи БНТ.

На пленарната сесия следващата седмица в Страсбург в четвъртък ще се проведе дебат въз основа на въпрос с искане за устен отговор до Европейската комисия, изготвен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE).

В него евродепутатите отбелязват, че наложените санкции повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Членовете на ЕП искат да разберат как Европейската комисия възприема действията на САЩ, които се считат за съюзник на ЕС, предприети срещу корупцията в държава членка и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на Комисията по този въпрос.

По-конкретно, евродепутатите питат дали ЕК ще бъде по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки, каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура и дали ЕК ще разработи обща стратегия за борба с корупцията в ЕС.

В края на август пък стана ясно, че "не е практика на Съвета (бел.р. Европейския съвет) да налага санкции на европейски граждани“.

Това бе посочено от еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс в писмен отговор до евродепутатите от ДПС Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева- Али на техен въпрос до ЕК относно санкциите, наложени от САЩ по „Магнитски“ и допълнителния „черен списък“, съставен от българското Министерство на финансите въз основа на решение №441 на служебното правителство.

С него, макар в санкционния списък на OFAC (службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ) санкционираните лица да са общо 67 – 3 физически и 64 юридически, в допълнения български вариант бройката нарасна на 121, а на държавните институции и предприятията с мажоритарна държавна и общинска собственост беше наредено да прекратят взаимоотношенията си с тези лица.

Междувременно стана ясно също, че са запорирани и сметките на тези физически и юридически лица, което доведе до лавина от жалби във ВАС, чиято бройка в момента е над 50.