Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че експлоатацията на руските противоракетни системи С-400 е планирано да започне през април 2020 г.

Вашингтон реагира на покупката на С-400 от Русия, елементи от която започнаха да пристигат в Турция този месец, като изключи Анкара от програмата си за обучаване на пилоти на изтребители F-35.

Според САЩ Москва ще може да получи „чувствителна“ техническа информация за новите американски бойни самолети, ако те се използват заедно с С-400.

"Вие няма да ни дадете F-35? Много добре, извинете ме, но ние ще предприемем мерки в тази връзка и ще се обърнем към някой друг. Никакви заплахи за санкции срещу Турция, особено заплахи да бъде извадена от проекта за F-35, ще спрат Турция да изпълни приоритетите в областта на сигурността и отбраната", подчерта той.

Турция и САЩ проведоха и тази седмица разговори за създаване на буферна зона в северната Сирия, за да се предотвратят сблъсъци между турските и кюрдските сили.

"Въпреки преговорите с Америка за създаване на безопасна зона на границата със Сирия, ние сме решени да унищожим терористичния коридор на изток от Ефрат", подчерта Ердоган.