Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че Турция ще изпълни договора за купуване от Русия на зенитно-ракетните системи С-400. Това съобщи председателката на руския Съвет на федерацията Валентина Матвиенко. Президентът Ердоган се срещна в Истанбул с Валентина Матвиенко. Ердоган засегна темата за С-400, като каза, че над Турция се оказва безпрецедентен натиск по въпроса и той продължава, посочи Матвиенко.

Тя добави, че турският президент е заявил, че няма да има никакви промени по този въпрос и Турция ще изпълни подписаното споразумение. По думите ѝ Ердоган е казал още, че не вижда никакви основания за отказ от ангажиментите си по този договор.

Натовските съюзници на Турция, най-вече САЩ, оказват голям натиск над Анкара да се откаже от сделката с руснаците. НАТО се опасява, че руските ракети на турска земя могат да застрашат алианса. Турция ясно подчерта, че няма да се откаже от сделката.

Турският президент каза още, че с нито един чуждестранен лидер няма контакти на такова високо ниво, както с руския президент Владимир Путин. Ердоган подчерта, че подобни отношения позволяват да се реагира оперативно на остри международни въпроси. Той изтъкна, че всички договорености, които се постигат на ниво президенти, включително в рамките на Съвета за сътрудничество на високо равнище, незабавно се изпълняват, каза Матвиенко пред журналисти след разговорите с Ердоган.