Турският президент Реджеп Тайип Ердоган повтори заплахите да "отвори вратите" към Европа за милиони бежанци, ако европейските страни не подкрепят плановете му да прочисти от кюрдските войници от Отрядите за народна самоотбрана част от турско-сирийската граница.
​​​​​​

Ердоган казва, че ще продължи с плана си за създаване на "зона за сигурност" в Североизточна Сирия, където би могъл да пресели бежанците, които понастоящем пребивават в Турция, ако Русия не изпълни своята страна от споразумението, сключено миналата седмица между Москва и Анкара, пише "Фокус", позовавайки се на електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini..

Турция е приютила приблизително 3,6 милиона бежанци и иска да изпрати над половината от тях обратно в Сирия, въпреки протестите на групите за правата на човека, които заявяват, че бежанците ще бъдат върнати принудително на място, където все още се води война.

Ердоган по-рано този месец отново заплаши Европа, че ще изпрати всички 3,6 милиона „по своя път“ в отговор на критиките за военната си операция в Сирия, заплаха, която са отправяли и други високопоставени турски представители.