Турската нация направи управляващата Партия на справедливостта и развитието победител в 15 последователни избори, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, съобщава Anadolu Agency.

Ердоган заяви, че 56% от общините в Турция ще бъдат управлявани от Партия на справедливостта и развитието, в обръщение към нацията от балкона на партийната централа в столицата Анкара след победата на местните избори.

„Бих искал да благодаря на всички мои граждани, особено на нашите кюрдски братя, за проявената чувствителност към въпроса за оцеляването“, каза той.

Управляващата партия на Турция води надпреварата с 16 столични общини и 24 града, според неофициални резултати. Милиони турски гласоподаватели гласуваха на местните избори, за да изберат кметове, членове на общинските съвети, мухтари и членове на старши съвети за следващите пет години.

Ердоган описа причината да не може да постигне желаните резултати в някои градове като неспособността да се представят на нацията. „От утре сутринта ще започнем да откриваме и оправим недостатъците си“, добави той.

Ердоган заяви, че партията и Турция ще претърпят промени през следващите дни.

„Четири години и половина няма да има избори. Какво ще правим? Ще се съсредоточим върху национални и международни въпроси и се надяваме да издигнем страната си над нивото на нашите съвременници“, добави той. Приоритетът на Турция е да засили икономиката, да поддържа развитието и да повиши заетостта, каза той.