Преговорите за бъдещите отношения между ЕС и доскорошния му член Великобритания започват в понеделник, 2 март, съобщи главният преговарящ на Съюза Мишел Барние. Брюксел и Лондон трябва да договорят как ще си партнират след Brexit и трябва да са готови с условията до края на годината, когато Обединеното кралство ще излезе от общия европейски пазар и митническия съюз.

Първият кръг от разговори ще се проведе в Брюксел, а вторият - преди края на март - в Лондон.

ЕС очаква да преговаря с доскорошния си член по 10 теми, сред които икономика, търговия, транспорт, рибарство, сигурност, отбрана и цифрово общество. Все още не е ясно дали разговорите ще се водят паралелно от 10 подекипа.

Барние не отговори дали провал по някоя от темите ще доведе до спиране на всички разговори или до блокиране по най-важната за Лондон - търговията.

Той обаче категорично отхвърли възможността бъдещето споразумение между ЕС и Великобритания да прилича на това с Канада, каквото е желанието на британския премиер Борис Джонсън.

“Обединеното кралство ще бъде третият по-големина търговски партньор на ЕС, 10 пъти по-голям от Канада. Освен това тя е на 5000 км от Европа, докато разстоянието между Доувър и Кале е 34 км. Великобритания е уникален случай”, заяви Барние.

Според мандата за преговори, който беше одобрен единодушно от 27-те членки на ЕС, Брюксел предлага търговско споразумение без квоти и мита за износа на британски стоки в Европа, срещу което иска гаранции за запазване на европейските стандарти по отношение на екологията, трудовия пазар, облагането и др.

Срещу последното се противопоставя британското правителство.

“Ние сме готови да предложим амбициозно търговско споразумение на Обединеното кралство, но то не може да очаква висококачествен достъп до общия пазар без гаранции, че конкуренцията ще остане отворена и честна”, предупреди Барние.

Лондон ще обяви началните си преговорни позиции в сряда, но премиерът Джонсън вече заяви, че те биха приели британският износ да се обмитява, стига да не трябва да следват всички европейски правила.

Барние отхвърли и заявлението на Джонсън, че Лондон няма да спазва договорените проверки на стоките, които преминават през единствената сухопътна граница между ЕС и Кралството - между Ирландия, която е в ЕС и Северна Ирландия - част от Обединеното кралство.

“Проверките бяха договорени с Борис Джонсън само преди 5 месеца и част от споразумението, което беше ратифицирано от британския парламент”, заяви главният преговарящ от европейска страна.

Три и половина година след референдума Великобритания напусна ЕС на 31 януари. До края на годината е в сила споразумение за т.нар. преходен период, през който цялото европейско законодателство продължава да се прилага на територията на Обединеното кралство.

Преходът изтича на 31 декември, като Лондон има право да го удължи два пъти с по една година. Борис Джонсън декларира, че няма да се възползва от продълженията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!