ЕС изпраща своя мисия по море и въздух срещу пиратството край бреговете на Сомалия. За това се договориха военните министри на страните от общността. Германия ще се включи в операцията с една фрегата.
Най-късно до края на тази година войници от Бундесвера ще се окажат участници в още една задгранична мисия. Германският принос в операцията ще бъде една фрегата, потвърди министърът на отбраната Франц-Йозеф Юнг. "Мисля, че нашият принос може да бъде с една фрегата”, каза той.
Общо в операцията срещу морските пирати ще участват три фрегати, един логистичен кораб и три разузнавателни самолета. В момента сомалийското крайбрежие се смята за най-опасното в света - пирати нападат търговски кораби, частни яхти или кораби с хуманитарни помощи от Програмата на ООН по прехраната. По оценка на ООН годишно пиратството нанася щети за 100 млн. долара и междувременно е придобило такива размери, че напълно оправдава изпращането на мисия на ЕС, посочи германският военен министър. "Задачите на мисията ще бъдат да възпре пиратите, да възстанови сигурността на корабоплаването и свободната търговия", каза той.
Френският министър на отбраната Ерве Морен посочи, че има решение на Съвета за сигурност на ООН, което легитимира всякакъв отпор на пиратството в сомалийски териториални води "Това ще бъде трудна мисия, защото попада в район, където се употребява сила. Но не можем да оставим нещата да продължават така", каза Морен.
В момента борбата срещу морските пирати водят една френска фрегата и един испански разузнавателен самолет. В рамките на мисията "Трайна свобода" за противодействие на тероризма Германия има в района един разузнавателен самолет. От ноември ще се присъедини и фрегатата "Шлезвиг Холщайн". Германските войници имат мандат да оказват помощ на кораби в нужда, но не и да водят активна борба срещу морските разбойници. /ДВ