Европейската комисия потвърди, че е забранено влизането в страните от ЕС с автомобили, регистрирани в Русия. Личните вещи на руснаците, пресичащи границата, като смартфони, бижута и лаптопи, също са изложени на риск от конфискация.

"Няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попада в обхвата на митническите кодове, изброени в приложение XXI (включително код 8703), и да произхожда или да е изнесено от Русия", заяви Европейската комисия в новите си разяснения.

Митническият код 8703 обхваща леки автомобили и други превозни средства, предназначени за превоз на по-малко от десет души.

Забраната засяга почти всички вещи - смартфони, таблети, бижута, кожени изделия, стоки за лична хигиена като паста за зъби, тоалетна хартия и други.

В началото на юли германските митници потвърдиха, че вносът на леки автомобили от Русия е забранен по силата на член 3i от Регламент 833/2014, който определя ембаргото срещу Русия, и че всяко движение на стоки, дори за лични, нетърговски цели, попада под него.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук