Сценарият обикновено е един и същ – мъжът извиква име на непознат човек от публиката, а после, сякаш като божествено прозрение, казва и болестта, от която страда. След това слиза от сцената и тръгва сред хората. Стига до човека, когото е споменал, слага ръцете си на него и се моли за божественото му изцеряване, пише bg-voice.com

Понякога болните припадат от шока. Друг път парализирани прохождат, слепи проглеждат, глухи започват да чуват… И всичко това се записва и излъчва по 51 телевизионни канали в САЩ, звучи и по 40 радиостанции. Предизвиква истински фурор сред милиони американци.

Времето, в което се случва, са последните десетилетия на миналия век, а мъжът е един от най-известните телеевангелисти в Америка тогава. Само няколко години по-късно Питър Петроф ще бъде изобличен като измамник, използвал достиженията на съвременна техника, а не божествена енергия, за да заблуждава хиляди болни американци и да печели значителни суми на гърба на страданието им.

Питър Петроф е израснал в Америка, но има български и немски корени. Според публикация в "Лос Анджелис Таймс“ от 1986 година той е роден в България. Други издания в САЩ пишат, че е германец по националност, живял е като малък в Източен Берлин, че баща му се казва Георги, а майка му Герда. Докато Питър още е дете, семейството му емигрира в САЩ, където остава да живее. Бъдещият проповедник завършва там средното си образование, дипломира се в университета в Калифорния. Веднага след това, през 1970 година, според автобиографията му, той започва своето служение.

В началото на 80-те години Питър Петроф бързо се превръща в известно име именно заради телевизионните си служби, по време на които демонстрира как с проповедите си е предизвикал божествено изцеление на хора с хронични и нелечими болести. Славата му се разраства и към края на 80-те години вече излиза извън пределите на САЩ.

Тогава това, което прави, предизвиква интереса и на хора, различни от болните му поклонници. Един от тях е Джеймс Ранди. Той е прочут илюзионист и скептик, известен противник на паранормалното и псевдонаучното, основател на Комитета за скептично проучване.

Ранди и десетки доброволци, решили да му помогнат, впрягат всичките си сили, за да разберат каква е тайната на набиращия все по-голяма популярност телеевангелист. Така по време на една от службите му в Сан Франциско те успяват да открият, че не гласът на Бога, а на жената на Питър, Елизабет, му казва имената на нещастните болни и техните диагнози.

И това далеч не става по духовни канали свише, а чрез съвсем реална технологична връзка чрез слушалка в ухото на проповедника на честота 39.17 мегахерца.

"Търся имена в момента“ е записана да казва Елизабет в ухото на Питър малко преди да започне службата. И двамата обаче не подозират, че в това време експерт по електрониката от екипа доброволци на Ранди чува разговора им. И последващите.

Тайната е разкрита. Оказва се, че Елизабет разговаря с хората, дошли на службата, преди началото на проповедта, и научава имената и техните болести. Освен това хората, които търсят изцеление, сами попълват тези данни в молитвения списък, и така доброволно дават информация на Питър и съпругата им.

По-късно Елизабет изчита името на някой от дошлите да получат божествено изцеление и неговата диагноза, мъжът й ги съобщава като божествен знак и казва молитвата за изцелението на страдащия. Освен това сред публиката има много поставени лица – именно те са тези, които "прохождат“ и "проглеждат“ благодарение на проповедника.

Джеймс Ранди прави разкритията си за измамите на Питър Петроф през 1986 година в ефира на нощно шоу на NBC. Там той излъчва запис за това как евангелистът разказва на мъж и неговата съпруга за техните проблеми със зрението.

А след това Ранди пуска и аудио, на което се чува как съпругата на Петроф, Елизабет, го информира малко по-рано за здравословните проблеми на двамата. Оповестените публично записи показват, че госпожа Петроф регулярно подава информация на съпруга си – имена, диагнози, адреси… Ранди разказва и че след тези проповеди е открил множество изхвърлени лекарства от присъстващите, някои от които животоспасяващи.

Евангелистът първоначално отрича обвиненията чрез свой говорител. По-късно обаче, в свое интервю, той признава, че използва метода на радиопредаването. Но уточнява, че съпругата му го снабдява само с половината имена. За другата половина той разчита на Господ. И отсича: "Разчитам на божественото и не го отричам“.

До този момент Питър Петроф печели по 550 000 долара на месец, но разкритията на Джеймс Ранди и екипа му слагат край на това. Не след дълго проповедникът обявява фалит и посочва имената на над 790 кредитора, на които не се е издължил.

Всичко щеше да изглежда, че е приключило справедливо, но не. Питър Петроф се завръща в началото на 21 век. Няколко години след 2000 година той пуска телевизионна реклама за лековита вода, която предпазва от радиационна болест. Тя се върти по много канали в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия. През 2009 година във Великобритания местният тв регулатор издава забрана за излъчването й.

Въпреки всичко снимки в профила на Питър Петроф във Facebook показват, че неговите проповеди продължават и през 2018 година, а според някои издания в САЩ към 2021 година нетната печалба на проповедника е 10 млн. долара. Така че историята не е свършила и вероятно следва продължение.