Училищата ще трябва да информират родителите, ако ученици, които искат да сменят пола си, започнат да използват ново име или да носят различна униформа според нови правителствени насоки., предаде БТА.

Министерството на образованието е в процес на изготвяне на ръководни принципи за това как държавните и независимите училища трябва да подходят към защитата на деца с полова дисфория. 

Документът, който все още се финализира, посочва, че децата, които се идентифицират с пол, различен от техния биологичен пол, няма да могат да споделят помещения за преобличане или душове с представители на другия пол.

Бареков: Киро и Асен ни пробутват трансджендърските мераци за смяна на пола на българчетата

Децата, които са в социален преход или се съмняват в пола си, трябва да получат алтернативни съоръжения, когато е подходящо, какъвто вече е случаят в някои училища за ученици с комплексни потребности.

Биологично родените момчета, които са минали в социален преход, няма да имат право да се присъединяват към отбори за момичета в определени контактни и състезателни училищни спортове и обратно.

Социалният преход е процесът, чрез който децата възприемат името, местоименията и израза, както облеклото и прическите на предпочитаната от тях полова идентичност, която се различава от техния пол при раждането. 

Според новите насоки се очаква училищата да казват на родителите, ако учениците искат да сменят пола си, да започнат да използват различно име или да носят различна училищна униформа.

Има изключение, когато информацията може да не бъде споделена с родителите и това са случаите, когато се смята, че детето е изложено на риск у дома. 

Въпреки че децата и юношите в Обединеното кралство могат законно да преминат през някои елементи на медицински преход, като например да им бъдат предписани блокери през пубертета, те не могат да се подлагат на операция за смяна на пола, която може да промени физическия им вид и сексуални характеристики, докато не навършат 18 години.

Насоките ще се прилагат за всички държавни и независими училища в страната и имат за цел да осигурят яснота за това как училищата трябва да подхождат към защитата на деца с джендър проблеми Те ще бъдат публикувани в чернова в края на май за обсъждане.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук