Дали след четири или след осем години всички американски президенти в крайна сметка трябва да си дадат отговор на един въпрос - какво да правя, след като напусна Овалния кабинет?

За Барак Обама отговорът е петзвездна карибска ваканция и на пръв поглед безкрайно забавление, пише ВВС. Бившият американски държавен глава беше заснет сияещ от щастие на плаж заедно с не по-малко жизнерадостната си съпруга Мишел.

Преглед на изображението в Twitter

В момента бившата първа двойка на САЩ се намира на остров Москито, Британските Вирджински острови, който е собственост на британския милиардер сър Ричард Брансън. Той публикува снимки и видео в блога си на Обама, който се учи да кара кайт. Авиационният магнат споделя, че е поканил семейство Обама на „пълна почивка“ на частния си остров след напускането на Белия дом.

Но не всички бивши президенти искат почивка на слънчево място след хлопването на вратите на Западното крило. Ето кои лидери избраха лов на слонове, сватба с роднина и рисуване с маслени бои.

Джордж У. Буш - художникът

Когато 43-ят президент напусна поста си през януари 2009 г., той замени Вашингтон със спокоен живот между къща в Далас, щата Тексас, и ранчото си от 6000 дка Prairie Chapel.

Буш се наслаждава на живота си в пенсия и веднъж седмично взема уроци по рисуване. Сред обектите му са руският президент Владимир Путин, бившият британски премиер Тони Блеър, Далай Лама, както и домашните му любимци.

Вдъхновението му идва от Уинстън Чърчил, който се обърнал към изкуството, когато навършил 40 години, и търсел там убежище от бурната политика. „Когато отида в рая, смятам да прекарам значителна част от първите си един милион години в рисуване и да го изуча в максимална степен“, казвал бившият британски премиер.

Буш не е чак толкова запален и споделял с учителя си по рисуване: „В това тяло живее Рембранд и задачата ти е да го намериш“.

Теодор Рузвелт - ловецът на дивеч

Въпреки че му казвали на галено Теди и на времето отказал да стреля по мечка, 26-ят президент на САЩ се отдал на едногодишно ловуване в Африка заедно със сина си Кермит през 1909 г.

Двамата били придружавани от над 200 носачи и учени от института Смитсониън. По време на пътуването си в Африка те застреляли над 11 000 животни, включително слонове, носорози, хипопотами, змии, зебри и маймуни, и отнесли труповете им в САЩ за научни изследвания.

В края на 2013 г. Рузвелт и Кермит се отдале на ново екзотично приключение, след като се присъединили към най-известния бразилски изследовател Кандидо Рондон за проследяване на течението на река Даут.

Впоследствие тя била прекръстена на река Рузвелт в негова чест.

Бенджамин Харисън - съпругът на племенницата си

Теди Рузвелт не хранел добри чувства към Бенджамин Харисън, президент на САЩ от 1889 до 1893 г., като го нарича „студенокръвен, тесногръд, пълен с предразсъдъци, инатлив, боязлив стар политик от Индианаполис, пеещ псалми“.

Но нито едно от тези определения не спира 23-я президент да се ожени за жена, която е с 25 г. по-млада от него и на всичкото отгоре е негова племенница. Първата съпруга на Харисън Карълайн умира от туберзулоза през 1892 г.

Когато се жени за Мери Димик четири години по-късно, двете му пораснали деца отказват да присъстват на церемонията.

Джордж Вашингтон - производителят на уиски

Първият президент на САЩ живее само две години, след като напуска поста си и ги прекарва в правене на уиски. През 1799 г., годината на смъртта му, дестилерията му в Маунт Върнън, щата Вирджиния, произвеждала около 11 000 галона, което я превръщало в най-голямата в САЩ по онова време.

Вашингтон се занимавал и с животновъдство и използвал парите от производството на уиски за угояване на свинете си. Колкото до дестилерията, тя продължава да работи и продава златистата напитка на туристи в имението Маунт Върнън и в музея към него.

Източник: Profit.bg.