Талибаните са обещали на САЩ, че няма да позволят Афганистан да бъде използван от сили, които заплашват други държави.

В същото време представители на САЩ заявиха, че са готови да продължат да оказват хуманитарна помощ на афганистанския народ, заявил е говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Междуведомствена делегация на САЩ проведе разговори в Катар с представители на движението на талибаните и афганистанското ръководство.

Талибаните потвърдиха обещанието си да не позволяват използването на афганистанска територия от онези, които заплашват която и да е държава", заявява Прайс.

Той е допълнил, че американски служители са изразили загриженост относно продължаващото присъствие на международните терористични групировки "Ислямска държава " и "Ал Кайда " в Афганистан.

Страните обсъдиха и хуманитарната криза в Афганистан. "Делегацията на САЩ обеща да продължи да подкрепя усилията на ООН и други хуманитарни организации за разширяване на животоспасяващите нужди през предстоящата зима", се казва в прессъобщението.

Въпреки санкциите срещу талибаните САЩ възнамеряват да продължат да предоставят хуманитарна помощ на афганистанците - добави Прайс.

Превод и редакция: БЛИЦ