Американският президент Доналд Тръмп докладва на Американския конгрес за ударите срещу Сирия и отбеляза, че е действал в съответствие с конституцията на страната и за защита на интересите на САЩ. Това става ясно от писмото на американския лидер до ръководителите на двете камари на конгреса, разпространено от Белия дом.
"На 13 април 2018 г., по мои указания, въоръжените сили на Съединените щати, действащи съвместно с френските и британските въоръжени сили, поразиха сирийски обекти, използвани за производство на военни химически оръжия", се казва в документа, цитиран от осведомителните агенции.

Доналд Тръмп е убеден, че не е нарушил разпоредбите на Конституцията на САЩ. "Аз действах в съответствие с моите конституционни правомощия да провеждам външни операции и да защитавам жизненоважните интереси на националната сигурност и външната политика на Съединените щати в качеството си на главнокомандващ", заявява президентът.

Ръководителят на Белия дом добавя, че САЩ "в случай на необходимост ще предприемат допълнителни действия, свързани с националните им интереси.

Медиите припомнят, че решението на президента беше прието без съгласуване с Конгреса.

Превод и редакция: БЛИЦ