Независими специалисти проверяват доклада на международната правозащитна организация Amnesty International за нарушенията, направени от Въоръжените сили на Украйна, съобщава БНР.

Съобщението за това е публикувано на сайта на германското подразделение на организацията. Предполага се, че ще бъдат разгледани разследванията, подготовката на доклада и политическия анализ.

По повод проверката, говорителката на руското Външно Мария Захарова написа в Телеграм: "Резултатът трябва да е различен. Този, който отговаря на мейнстрийма. Фактите нямат значение".

Припомняме, че на 4 август Amnesty International  публикува доклад, в който констатира нарушения на украинските закони във време на война и за това, че в училища и болници се разполага военна техника. Публикацията беше посрещната негативно от украинската страна и президента Зеленски

Критиките срещу правозащитниците

Британският Sunday Times в редакционна статия отбелязва, че осъждането на руската инвазия е "напразен опит" на правозащитната организация да отклони критиките от себе си.

"Използването на училища (по време на военни действия), ако те не се използват по предназначение в този момент, не винаги е незаконно. Ясно е, че ситуацията в Украйна е изключителна, така че далеч не е сигурно, че украинската армия е нарушавала правилата", каза Стивън Хейнс, професор по международно право в Университета Гринуич в Лондон

Според Джак Уотлинг, експерт от Британския кралски съвместен институт за отбранителни изследвания,  докладът на Amnesty показва, че нейните служители "не напълно разбират" как се провеждат военни операции и че "отправят обвинения, без да предоставят подкрепящи доказателства".

Нови видеоклипове из социалните мрежи

В същото време, докато "прогресивният свят" се опитва да разбере дали Amnesty International работи за Путин, въоръжените сили на Украйна без да се смущават публикуват видеоклипове от училищните физкултурни салони.

"Сега, докато летните ваканции и военните действия продължават, училищата всъщност са идеални съоръжения за Въоръжените сили на Украйна за настаняване на персонал - просторни стаи, мивки с вода, кухни за готвене, подслон мазета", коментират руските медии, споделили кадрите.