Сгушен в сърцето на Мадрид, Sobrino de Botín е не само един от любимите ресторанти на Ърнест Хемингуей, но едно специално място, пълно с толкова много история.

Sobrino de Botín отваря врати през 1725 г. от френския готвач Жан Ботин и съпругата му и оттогава не е преставал да работи. Според Книгата на рекордите на Гинес това е най-старият ресторант в света. Днес Sobrino de Botín се слави със своята домашна кастилска кухня.

Името му е променено от Casa Botín на Sobrino de Botín ("Племенникът на Ботин"), когато г-жа Ботин умира и нейният племенник поема управлението. В момента ресторантът е собственост на семейство Гонсалес.

Sobrino de Botín е на четири етажа и има три трапезарии, които носят имената Bodega, Castilla и Felipe IV.

Най-известните ястия са cochinillo asado (печено прасенце) и cordero asado (печено агне). Ресторантът получава млади прасенца от Сеговия и агнета от Сепулведа три до четири пъти седмично.

И агнетата, и прасетата се пекат в почти 300-годишната пещ на дърва, което придава на месото невероятен вкус - с хрупкава коричка отвън и крехко изпечено отвътре.

Хемингуей е толкова силно впечатлен от ресторанта, че го увековечава в една от новелите си, озаглавена "И изгрява слънцето". В книгата той пише: "Обядвахме горе в Botín. Това е един от най-добрите ресторанти в света. Ядохме младо печено прасе и пихме вино от Риоха."

"Миди Ботин" е друго популярно ястие, което се приготвя в специален домашен сос от лук, пипер от люта чушка, чесън, сухо бяло вино, червен пипер, доматено пюре и дафинов лист, пишат от Business Insider.

Що се отнася до цените, за качеството на храната и статута на заведението, са си направо прилични. Специалитетите - младо агнешко или младо свинско, поднесено със запечени картофи, струва около 25 евро. Ако имаме късмет, ще можем да се насладим и на испанска музика на живо, която заведението предлага в някои от вечерите.

При следващата визита на Мадрид, със сигурност ще си отделим време, за да поглезим небцето и стомаха си в най-стария ресторант в света.