Попълнете търсена ключова дума или фраза

Ето кои са новите световни закони, които влизат в сила през 2017-та

https://blitz.bg/svyat/eto-koi-sa-novite-svetovni-zakoni-koito-vlizat-v-sila-prez-2017-ta_news476199.html Blitz.bg София, България 03 Ян. 2017, 01:30 2346 прочита 0 коментара
И през новата година светът продължава да се върти. От днес влизат в сила данъчни промени в северната ни съседка, увеличение на цените на акцизни стоки в друг наш съсед – Гърция, а в Чехия се създава специално звено за борба с дезинформацията.
Ето какво друго сме подбрали за вас в следващата международна хроника:

От днес в Румъния се намалява ставката на данък добавена стойност от 20% на 19%. Социалдемократите премахват т.нар. супер акциз върху горивата от 7 евроцента на литър гориво и таксата върху специалните строежи от  от 1% от счетоводната стойност на строежа. Управляващите очакват положителен ефект за бюджета в размер на 6.5 млрд. леи или 1.4 млрд. евро. В страната е планирано увеличение на заплатите в бюджетния сектор средно с 10 на сто, а минималната заплата, която в момента е 1250 лей, да достигне 1450 леи (или от 275 евро на 319 евро).

На другия полюс е Гърция - нова вълна от по-високи цени на стоки и услуги се задава в страната от днес. Докато раздава пари на пенсионерите, държавата вдига цените на горивата и цигарите. Промяна на цената ще има дори при електронните цигари. При кафето поскъпването е до 25 на сто. По-високи от Нова година ще бъдат сметките за стационарни телефони и интернет. През 2017 г. се променя и данъчният режим за островите в Гърция, които до момента се ползваха с редица данъчни облекчения. Промяната трябваше да влезе в сила от началото на годината за всички острови, но преди дни гръцкият парламент гласува отлагане на увеличението на ДДС за 31 декември 2017 г. на островите Хиос, Лесбос, Самос, Самотраки и Додеканезите. При останалите острови от 1 януари ДДС-то се увеличава с 30 на сто.

В реално време ще се борят с дезинформацията в Чехия. В страната от началото на годината започва работа специално звено за борба с разпространение на невярна информация, идващи от чужди страни, предаде БНР. Решението за създаването му беше взето от правителството през октомври, за да противодейства на всяка заплаха за сигурността на страната, независимо дали тя идва от страна на екстремистите или става дума за кампании на дезинформация на населението. В центърът към вътрешното министерство ще работят 20 души.

В опит да намалят затворниците си, в Русия вече е въведен принудителния труд като нова форма за алтернативно наказание за извършени престъпления. То ще се прилага при лишаването от свобода за срок от два месеца до пет години при престъпления от малка и средна тежест, предадоха руските медии. Ограниченията са малко, осъдените нямат право да избират работата, да напускат поправителния център без разрешение, и разбира се – имат забрана за алкохол и хазарт. Но имат гарантирана заплата, медицинска застраховка, платен отпуск и правата им според кодекса на труда.

Антониу Гутериш вече е генерален секретар на ООН на мястото на Бан Ки-Мун. Изборът на световната длъжност беше широко обсъждана в България, след като правителството ни номинира двама кандидата за него - Ирина Бокова и Кристалина Георгиева. Португалецът излезе в призив към световните лидери в първия си работен ден да положат усилия за спиране на въоръжените конфликти по света.

Гутериш поема за за следващите пет години кормилото на ООН с амбиция да даде нов тласък на световната организация. Бившият министър-председател, който оглавява ООН, е на 67 години. Единодушното му избиране на поста породи големи надежди. Многобройните и комплексни кризи - Сирия, Южен Судан, Йемен, Бурунди, Северна Корея, тромавата бюрокрация и разделението в Съвета за сигурност обаче не оставят на Гутериш много възможности за маневри.

На всеки шест месеца председателството на Съвета на Европейския съюз се предава от страна на страна. Нашият ред ще бъде през 2018 година, а от днес Малта поема ротационното председателство. Очаква се, че в близките месеци основната тема в Евросъюза ще бъде търсенето на компромис в дискусиите за новата система на предоставяне на убежище в съюза и в частност за това как в бъдеще ще се разпределят бежанците по различните страни членки. Последната половин година, от 1 юли 2016 Съветът на ЕС бе оглавяван от Словакия. По план през втората половина от 2017 г. председателството трябваше да премине във Великобритания, но поради предстоящия Brexit страната се отказа от това си право. В резултат бе решено, че вместо Великобритания председателството ще премине към Естония.Източник: economic.bg

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам