Сградата в австрийския град Браунау ам Ин, в която е роден Адолф Хитлер, ще бъде превърната в полицейско управление, съобщават от австрийското правителство, цитирани от Deutche Welle.
"Бъдещото използване на сградата от полицията трябва ясно да демонстрира, че тя никога няма да се превърне в паметник на националсоциализма “, заяви австрийският министър на вътрешните работи Волфганг Пешорн.

Съдбата на дома, в който е роден Хитлер, се решава в продлжение на няколко години. По-рано австрийските власти искаха да съборят сградата, за да не се превърне в култов паметник на неонацистите.

През 2017 г. сградата беше иззета от държавата от нейната собственичка Херлинда Помер, въпреки нейните протести. На Помер първоначално е присъдено обезщетение от 1,5 милиона евро, но тази сума е оспорена от австрийската финансова прокуратура.

Според закона, приет от Австрийския национален съвет през 2016 г., местните власти могат да извършват всякакъв вид архитектурни работи на обекта, включително цялостния демонтаж на сградата.

Превод и редакция: БЛИЦ