Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ако Европа не подкрепи проекта му за връщане на част от сирийските бежанци, които живеят в Турция, той ще им отвори пътя към европейските страни.


Освен това, както съобщава Euronews, той напомни на сирийските кюрди за крайния срок, в който те трябва да напуснат граничната зона.

Реджеп Тайип Ердоган отново сипеше заплахи в събота. Турският президент призова силите на сирийските кюрди да се оттеглят от турската граница преди крайния срок, който изтича във вторник, в противен случай той ще действа твърдо.

В съответствие със споразумението, което сключиха с Русия, Анкара спря офанзивните операции, за да може кюрдите да напуснат граничната зона.

"Ако терористите продължат атаките си вътре или извън тази 30-километрова зона, ние ще ги преследваме и ще направим всичко необходимо. И ако те не подкрепят нашия проект за връщане на един или два милиона сирийски бежанци от 3,6 милиона, живеещи у нас, няма да имаме друг избор, освен да отворим вратите за тях и да им позволим да заминат за Европа", каза турският президент.

Втората заплаха на Реджеп Тайип Ердоган беше адресирана до европейците, които той обвинява, че не са предоставили цялата помощ, обещана на Турция, която взе бежанците под крилото си.

По това време Русия, която играе ключова роля в Сирия, разположи своите военни патрули, за да следи отстъплението на кюрдите. Що се отнася до американските сили, които все още остават в Северна Сирия, те се прегрупираха около петролните находища на Дейр ез-Зор, което разгневи Русия, която обвинява САЩ в контрабанда на нефт.