Учени от университета на Тексас, САЩ, са модифицирали естествен ензим, способен да разгражда опасни за околната среда пластмаси до мономери за часове, съобщава сайтът Физ.орг, предаде БТА.

Само 10 процента от пластмасовите отпадъци в света се рециклират. Най-популярният метод е изгарянето им.  Този процес обаче има своите недостатъци, сред които отделянето на токсични вещества във въздуха.

Търсейки решение на проблема с пластмасовите отпадъци, специалистите са изследвали свойствата на полиетилентерефталата (ПЕТ). Материалът се използва широко в пластмасови бутилки, опаковки за храни и текстил. На него се падат 12 процента от отпадъците в света.

С помощта на изкуствен интелект инженерите са създали мутация на ензима ПЕТаза. Разработката позволява на бактериите да обработват широкоразпространения  полиетилентерефталат в естествени условия.

В някои случаи разграждането на пластмасата до мономери отнема само 24 часа. В природата обаче то може да продължи векове.

Учените вече са подали заявка да патентоват технологията. Те смятат, че разработката може да бъде ефективно решение за рециклиране и екологично производство.

Изследователите от Тексас се надяват, че технологията ще помогне за спасяването на планетата от пластмасов апокалипсис. Сега учените търсят най-добрия начин за използване на ензимите в тази област.