След проведената снощи видеоконферентна връзка на лидерите на ЕС председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви допълнителни мерки по повод разпространението на коронавируса и икономическите последици от това, се казва в писмо от ЕК, цитирано от Монитор.

„Eвропейската комисия ще координира всеки ден чрез телеконферентна връзка с министрите на здравеопазването и вътрешните работи необходимите мерки.

Комисията събира екип от епидемиолози и вирусолози от различни държави членки на ЕС, за да се издават насоки на европейско равнище.

Европейската комисия прави анализ на складовите наличности на защитна екипировка и респираторна апаратура, на тяхното производство и възможности за търговско разпространение. Те са от решаващо значение за целия сектор на здравеопазването.

Ще подсилим европейската инициатива за финансиране на целенасочени научни изследвания на коронавируса.

Вече мобилизирахме 140 млн. евро публични и частни средства за разработването на ваксини с обещаващи резултати, диагностика и лечение.

По отношение на икономиката трябва да действаме на макроикономическо равнище.

Ще използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да сме сигурни, че европейската икономика ще устои на тази буря. Това изисква координация между държавите членки, Комисията и ЕЦБ.

Доволната съм, че лидерите призоваха за такава координирана стратегия. Комисията ще даде своя принос без забавяне. Работя по следните мерки за подкрепа на усилията на държавите членки:

Ще гарантираме, че държавна помощ може да се оказва на дружества, които се нуждаят от нея; 

Второ, ще използваме пълноценно гъвкавостта, която съществува в рамките на Пакта за стабилност и растеж;

Ще представя конкретни идеи пред Еврогрупата в понеделник. И в двата аспекта ще изясним много бързо правилата на играта за държавите членки.

Накрая, ще предложа Инициатива за инвестиции в отговор на коронавируса, насочена към системите на здравеопазване, малките и средни предприятия, трудовите пазари и други уязвими икономически сектори.