Ситуацията с развитието на коронавируса в България изисква хладен разум, отговорност и реакция без паника. Смятаме, че е добре да се даде думата на сериозни хора и професионалисти. Готови сме да съдействаме за изпълнение на разумни решения“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. По думите й е добре министър-председателят Борисов да ограничи изказванията си, защото с всяко свое изявление, той  увеличава паниката в страната.

Тя цитира думите на премиера, според когото „сме като във война“, „гледали сме холивудски продукции“, „поне 10 филми има, в които някой е произвел вирус и го е изпуснал“ и „надали ще научим някога кой гад го е свършил това“.
 
„Подобни изявления не може да предизвикат нищо друго освен паника и хаос. Нека г-н Борисов леко да се дръпне и да се даде път на умни, сериозни хора, професионалисти, които да вземат ситуацията в свои ръце“, коментира още Нинова.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

 „Опазването на здравето на хората е най-важно за нас. Искаме да благодарим на лекарите и на медицинските сестри в болниците. От ГЕРБ през годините те бяха наричани „убийци“, „терористки“, но днес тези хора, с риск за собственото си здраве и за това на близките, са на предна линия и заслужават уважението ни за това, което правят“, подчерта председателят на левицата.

Тя обърна внимание, че от БСП с тревога са чули, че лекари и медицински сестри от белодробната болница днес са готови да подадат оставки, защото нямат защитно облекло, а са в контакт с хора, които може би са рискови.
 
„Правителството на Борисов закъсня с реакцията си и с подготовката за реакция на кризата. Тепърва се внасят и ще се произвеждат защитни облекла и маски. Премиерът говори за плат, калцуни и мерки, което не е работа на сериозен министър – председател.

Още повече, че правителствата на други европейски държави мислят държавнически – приеха пакет от конкретни социални мерки за подпомагане на хората“, каза още Нинова. По думите й такива мерки са взети за  родители, чиито деца остават вкъщи, а те не могат да отидат на работа, както и за доставка на храни от търговските вериги на възрастните хора. „Там се мисли, приема се нещо конкретно и се изпълнява веднага“, категорична е Нинова.
 
Председателят на левицата бе категорична, че в този момент е най-важно  да се овладее разпространението на вируса, но на следващо място трябва да се гарантира и бъдещето: „Искаме отсега да се помисли и за социално-икономическите последици в следващите години.

Една икономическа криза би довела до още по-голямо обедняване на българските граждани, срив в българската икономика, загуба на работни места,  а в това отношение правителството не предприема и обсъжда никакви мерки – нито финансови, нито законодателни”. Тя информира, че днес парламентарната група на „БСП за България“ ще се обърне с писмо към работодателите за професионален и обективен  анализ за последиците в икономически план, като също дадат предложения какво трябва да се направи, дори и законодателно.

"Важно е да облекчим удара от кризата и да се подготвим и с конкретни социални мерки за българските граждани в резултат на това, което се случва. Необходимо е да се мисли комплексно, конкретно и държавнически, а не да се реагира на парче, както прави в момента правителството на Борисов. Ще дадем своя принос в това със сериозни разговори и обмисляне на предложения с конкретни мерки”, завърши Корнелия Нинова.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!