Планът на Великобритания за Брекзит няма да сработи - това обявиха европейските лидери, след срещата си в австрийския град Залцбург. Сега общността чака ново предложение от Лондон до октомври. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отхвърли така наречения план "Чекърс" на британския премиер Тереза Мей за Брекзит, който предвижда създаване на "свободна зона за търговия". Според Брюксел това би предизвикало разделение в общия европейски пазар, а предупреждението на Туск повдигна опасенията за провал на преговорите с Лондон.

"Всички се съгласихме днес, че не може да има компромиси по отношение на вътрешния пазар.", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

"Това беше добра и смела стъпка от страна на Тереза Мей, но настоящите предложение са неприемливи, особено икономическата част.", каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

След форума в Залцбург Тереза Мей съобщи, че Великобритания може да напусне съюза без сделка.

"Ако няма споразумение, което е приемливо за Обединеното кралство, се подготвяме за вариант без сделка. Вярвам, че има нарастващо желание да седнем и да постигнем сделка.", заяви Тереза Мей.

Моментът на истината за  Брекзит ще бъде на срещата на върха през октомври. Тогава ще бъде решено и дали да бъде свикана извънредна среща на върха през ноември за финализиране на сделката между Лондон и Брюксел

"Дебатът за миграцията показа, че може да не сме съгласни за всичко, но сме съгласни за крайната цел - спиране на нелегалната миграция към Европа. ", каза Доналд Туск, председател на Съвета на ЕС.

А крайната цел според европейските лидери може да бъде постигната като се обърнат към страните от Северна Африка. През февруари в Египет ще се проведе среща на върха на Европейския съююз с държавите от Арабската лига, а тази неделя Туск ще се срещне с египетския президент. В Залцбург беше осъдено и създаването на корпус на Фронтекс за борба с нелегалната миграция. 

„Ние сме взели всички мерки, там ни е армията, там ни е гранична полиция и сега има офицери от Фронтекс. Въпросът е, ако започнат да идват 100-200-300 хиляди, тогава този корпус, за който говорим, трябва да застане до нас. Иначе ние трябва да минем към мобилизация”, каза българският министър-председател Бойко Борисов.

По време на еврофорума в Залцбург около хиляда души протестираха срещу срещата и в подкрепа на мигрантите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ