Газопроводът "Северен поток 2" може да бъде пуснат в експлоатация, макар и това не може да стане веднага. Това заяви руският президент Владимир Путин от Техеран, където се намира на първата си външнополитическа визита след като започна войната срещу Украйна, предават световните агенции.

"Газпром" винаги е изпълнявал и ще продължи да изпълнява задълженията си за доставка на енергия, а прехвърлянето от страна на чуждестранните партньори на грешките им с енергетиката към "Газпром" и Русия няма никакво основание, заяви руският президент Владимир Путин.

На фона на спрените доставки по "Северен поток 1", руският президент обяснява: "Що се отнася до газа, имаме готов друг маршрут. Това е "Северен поток 2" и тръбата може да бъде стартирана. А не се стартира!", възкликва Путин и посочва, че и тук Русия има проблеми.

Руският президент заявява и че преди месец и половина - два е разговарял с канцлера на Федерална република Германия по темата "Северен поток 2". Тогава е напомнил, че "Газпром" е резервирал мощности, създал е тези мощности и трябва да се направи нещо по въпроса. "Те не могат да се задържат до безкрай!"

"Ами, отговорът беше, че сега има други проблеми - по-важни, трудно е да се занимаваме с това сега, не е подходящият момент за това. Е, трябваше да го предупредя, че тогава ще отнемем половината от обема, предвиден за "Северен поток", за вътрешно потребление и преработка", заявява Путин.

Припомняме, че последният публично обявен разговор между Путин и Олаф Шолц бе преди около месец и в официалните съобщения и на двете страни не бе оповестена тема за газовите доставки. Разговорите между Путин и Шолц и Макрон тогава предизвикаха напрежение в ЕС. 

"Газпром винаги е изпълнявал и ще продължи да изпълнява всички свои задължения. Фактът, че нашите партньори прехвърлят или се опитват да прехвърлят собствените си грешки върху Русия и "Газпром", няма никакво основание", заяви Путин пред журналисти.

Газопроводът "Северен поток 1" беше пуснат в експлоатация през 2011 г. и има капацитет от около 55 милиарда кубически метра годишно. От юни насам обаче руският държавен енергиен гигант "Газпром" е намалил доставките на газ за Германия с повече от половината от дневния максимум - до 67 милиона кубични метра. Понастоящем тръбопроводът е напълно спрян за годишна поддръжка - по график до четвъртък.

Според тиражирани в световните агенции информации, ако Русия не получи обратно ремонтираната турбина, дневният капацитет на тръбопровода може да намалее още повече до 33 млн. куб. м в края на юли заради необходимия ремонт на "още един агрегат".

Турбината, ремонтирана в Канада, не беше върната на Русия заради западните санкции, наложени след руската агресивна война срещу Украйна. Неотдавна, по искане на Берлин, канадското правителство реши да предаде турбината от Siemens Energy на Германия, за да може тя да бъде монтирана отново.

От "Газпром" заявиха на два пъти, че не могат да пуснат тръбата в експлоатация, тъй като не разполагат със съответните документи и гаранции за техническа изправност.

Процедурата по пускане на "Северен поток 2" беше затормозена дълги години, включително и със санкции от САЩ, заради подозрението, че с дублирането на тръбите към Европа, Русия иска да изключи напълно Украйна като транзитираща страна. Макар и напълно изградена втората тръба не е пусната в експлоатация, а процесът бе напълно замразен в момента на нахлуването на руската армия в Украйна на 24 февруари тази година.