Вместо очакваното „заразяване“ на други европейски страни с настроения за излизане от ЕС след Великобритания, по-скоро се наблюдава „ефект на антителата“. Това заяви бившият италиански премиер Марио Монти в реч по време на международната конференция „Бъдещето на Европа и българската перспектива“, проведена в Дома на Европа.

В подкрепа на думите си той цитира социологически проучвания в европейските държави след референдума за Брекзит от юни 2016 г., които са показали, че във всички страни, с изключение на родната му Италия, настроенията в подкрепа на съюза са се увеличили, уточнява БГНЕС. 

По думите му най-очевидният пример за това са изборите във Франция, които бяха спечелени от проевропейски настроения Еманюел Макрон. Тези, които се надяваха да спечелят повече гласове, на базата на антиевропейски платформи бяха дълбоко разочаровани, каза италианският политик, допълвайки, че заиграването с ЕС за местни политически цели невинаги носи успех. 

Според Монти Eвропейският съюз се намира в нова позитивна фаза, носеща надежда. По отношение на принципа за ротационното председателство на ЕС бившият премиер заяви, че от него има две основни ползи. Първата е, че в рамките на всеки ротационен период ЕС става фокус за една от държавите. Втората е, че председателството дава шанс на държавните лидери да представят някои приоритетни проблеми пред колегите си, които не са били на дневен ред преди това или няма да бъдат в бъдеще. 

В тази връзка Монти заяви, че е доволен от поставянето на фокуса върху Западните Балкани по време на българското председателство. Италианският политик коментира и наболелия въпрос с отцепването на Каталония от състава на Испания, подкрепяйки тезата, че ЕС не може да вземе страна или да влезе в ролята на медиатор в тази криза. 

По думите му често пъти на ЕС се гледа като на силата на доброто в света и ако нещо лошо се случи, то Европа трябва да се заеме с него. 

„Това е точно начинът, по който ние рушим доверието в Европа, тъй като има определени неща, които Европа може и в много случаи трябва да направи по-добре, по-ефективно“, но има и такива неща, които ЕС и Европа не могат да направят, заяви той.