Антитуристическа вълна се надига в пренаселените през лятото европейски градове, съобщават „Ройтерс” и в. „Телеграф”. В цяла Южна Европа – от задръстените булеварди на Барселона на Гауди, до рояците от круизни кораби, изсипващи пътници в средновековния Дубровник  в Хърватия – местните жители се оплакват, че рязкото увеличаване на туристите прави живота им непоносим.
Ответната реакция предизвиква безпокойства за един от най-мощните икономически двигатели на региона и накара властите да предприемат действия. Рим обмисля да ограничи броя на посетителите в части от Вечния град като фонтана Треви. Дубровник планира лимит на круизните кораби. Барселона възнамерява да въведе нов туристически данък.

През юли във Венеция местни жители преминаха през навалицата от посетители, за да протестират срещу безконтролния туризъм. Млади активисти планират подобен протест в Сан Себастиан, Северна Испания, по-късно този месец.
 
В Барселона, където гневът се надига от известно време, се появиха заплашителни графити. На един от тях, изобразяващ черен силует с червена мишена на главата, може да се прочете: „Защо да го наричаме туристически сезон, ако не може да стреляме по тях?”
Разпространен бе и видеозапис, на който маскирани активисти палят огън пред ресторант, пълен с туристи, на остров Палма де Майорка. След това те влизат в заведението и хвърлят конфети по изплашените посетители.
 
Подобни видеозаписи бяха разпространени миналата седмица под лозунга: „Туризмът убива квартали”. На един от тях няколко души с качулки спират туристически автобус в Барселона, режат му гумите и напръскват със спрей предното стъкло.